
En ny undersøgelse fra tænketanken CONCITO viser, at der er behov for langt større anlægsinvesteringer, hvis den nødvendige klimatilpasning skal sikres.
- Rapporten viser, at kommunerne kun laver den allermest nødvendige klimatilpasning. Det er ikke ambitiøst nok, men kommunernes økonomi giver os ikke mulighed for at løfte så store anlægsinvesteringer, som der er brug for. Derfor er der behov for, at regeringen vil medvirke til at finde en model for investeringerne på dette område, siger formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg Martin Damm.
Han peger på, at staten netop har bevilget 1,7 mia. kr. til vedligeholdelse af de statslige veje, men ikke har givet en krone til det kommunale vejnet - på trods af, at det kommunale vejnet er mange gange større end det statslige.
KL foreslår helt konkret:
- At det statslige prisloft i vandsektoren tager højde for det stigende investeringsbehov som følge af de klimamæssige udfordringer.
- At staten og KL i fællesskab igangsætter en analyse af det offentlige vejnets sårbarhed over for klimaændringer.
- At kommunernes automatiske låneadgang til visse energibesparende foranstaltninger i eksisterende byggeri udvides til også at omfatte nybyggeri. Samtidig bør klimainvesteringer også omfattes af den automatiske låneadgang.
Undersøgelsen fra CONCITO viser også, at hovedparten af kommunerne ikke er i tvivl om, at merinvesteringer på tilpasningsområdet vil komme kommunen til gode.
- Det viser en grundlæggende forståelse for problemerne i kommunerne. Men vi er helt afhængige af, at staten kommer med en sammenhængende strategi og samtidig tager ansvaret for at finde en økonomisk model for finansieringen af de store anlægsudgifter, vi står over for, siger Martin Damm.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.