I alt var 6,2 pct. af de kommunalt ansatte i 2007 indvandrere. Året før havde 5,8 pct. af de ansatte minoritetsbaggrund. Fremgangen er sket blandt indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, hvor andelen af ansatte er steget fra 3,8 pct. til 4,2 pct., mens ansatte fra vestlige lande udgør en uændret andel på 2 pct. af alle ansatte.
Ændret erhvervsmønster for efterkommere
KL-statistikken viser, at efterkommere fra de ikke-vestlige lande tilsyneladende er ved at bryde med indvandrergenerationens erhvervsmønster. Mens 30 pct. af alle ikke-vestlige indvandrere er ansat i rengøringsjob og andre job uden særlige kvalifikationer, så gælder det kun ca. 10 pct. af efterkommerne. Efterkommerne finder andre typer job. De har således overhalet forældregenerationen, når det drejer sig om job som fx kontorarbejde og skolelærere.
- Det er en rigtig glædelig udvikling. Vi har brug for de unge i kommunerne, og det er godt, at de unge efterkommere er på vej op ad den kommunale jobstige. Nu mangler vi bare, at de ikke-vestlige efterkommere også kommer med helt oppe i toppen. Men det skal nok komme. De skal bare blive lidt ældre, og det skal i hvert fald ikke skorte på viljen i kommunerne, siger Erik Nielsen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.
Brug for arbejdskraften
De ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 6,5 pct. af den voksne befolkning. Så med en andel på 4,2 pct. af alle kommunalt ansatte, mangler der stadig et nøk før denne gruppe er helt ligeligt repræsenteret blandt de ansatte på rådhusene, i hjemmeplejen, i vuggestuerne osv. En del kommuner især i hovedstadsområdet har dog så mange ansatte med ikke-vestlig baggrund, at det næsten er lig med eller endda højere end kommunens andel af ikke-vestlige indbyggere.
- Der er en klar tendens til, at jo flere indbyggere med ikke-vestlig baggrund, jo flere ansatte fra ikke-vestlige lande er der i kommunen. Det er godt, men ikke helt godt nok. Det er en kæmpe fordel for alle, at vi har medarbejdere, der sprogligt og kulturelt er på bølgelængde med de borgere de skal hjælpe. Derfor har vi brug for Yasmin i Borgerservice og Amir i hjemmeplejen, siger Erik Nielsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.