LEMVIG: Hofors solcellepark ved Kikkenborg syd for Lemvig er bygget færdig. I maj blev den sluttet på det offentlige elnet, og 4.000 familier nyder nu godt af den grønne strøm fra parken, oplyser selskabet.
Jesper Pedersen, chef for vind og sol i Hofor, fortæller, at solceller har voksende strategisk betydning for Hofor, hvis mål er en 100 pct. CO2-neutral energiforsyning inden 2025.
- Vi er meget interesseret i at leje arealer, som vi kan bruge til nye solcelleparker. I København er pladsen trang, så det er helt afgørende for os at finde velegnede arealer uden for de store byer. Derfor vil vi meget gerne i kontakt med landmænd eller andre, der kunne være interesseret i et samarbejde om udnyttelse af arealer til grøn solenergi, siger Jesper Pedersen.
For Hofor, der også er landets største vandforsyningsvirksomhed, er det en vigtig sidegevinst, at solcelleparker udover at levere grøn strøm til det fælles elnet kan bidrage til at beskytte grundvandet og biodiversiteten:
- Mellem solcellepanelerne vokser blomster og andre planter, som giver gode betingelser for insekter og fugle. Samtidig beskytter vi grundvandet, fordi det ikke er nødvendigt at bruge ukrudtsmidler eller andre pesticider på arealet. Da regnen sørger for at holde panelerne rene, bliver det en mark helt fri for giftstoffer og kemikalier, siger Jesper Pedersen.
Som led i den grønne omstilling opfører selskabet vindmøller både på havet og landjorden samt solcelleparker. Hofor har også etableret to store varmepumper, der blandt andet udnytter strøm fra sol og vind i fjernvarmeforsyningen.
CO2-neutral gas produceret ved hjælp af spildevand, fjernkøling produceret på havvand samt geotermisk varme fra undergrunden er andre af de brændselsfrie teknologier, som skal erstatte de fossile brændsler i energiforsyningen.
ka