For folk, der har en lav uddannelse i forvejen, er det en dårlig forretning at efteruddanne sig. Det viser en ny analyse fra AKF, Anvendt KommunalForskning
AKF har undersøgt, om voksen- og efteruddannelse fører til højere løn og jobsikkerhed for den enkelte kursusdeltager. Deltagernes gevinster ved efteruddannelsen er så blevet sammenholdt med, hvad kurserne koster for samfundet.
- Det viser sig, at almen efteruddannelse på de laveste niveauer er en dårlig forretning, set ud fra en ren samfundsøkonomisk vinkel, mens det er en god forretning at investere i videregående efteruddannelse for de højtuddannede, siger programleder Lars Skipper, som står bag undersøgelsen.
Høj uddannelse - stor løngevinst
Det mest markante resultat ved undersøgelsen er, at jo højere niveau uddannelsen foregår på, jo større er gevinsten for deltageren. Således er der klækkelige løngevinster ved at deltage i videregående kurser. Især for kvinder kan fx en diplomuddannelse betyde solide lønstigninger bagefter.
På erhvervsrettede kurser inden for fx handel- og kontorområdet opnår deltagerne også pæne løngevinster. Særligt når man tager i betragtning, at kurserne ofte kun varer to-tre uger.
Faktaboks:
Hvem deltager i hvilke kurser?
AKF har undersøgt effekterne af offentligt medfinansieret voksen- og efteruddannelse i tre kategorier:
Almene kurser på alment niveau: Spænder vidt. Fx hf-fag i fransk, billedkunst på grundlæggende niveau eller læsekurser for voksne. Almene kurser benyttes typisk af folk helt uden for arbejdsstyrken samt lavtuddannede og ledige. De fleste af deltagerne er kvinder.
Erhvervsrettede kurser: Flere hundrede forskellige typer kurser (inkl. AMU), som giver konkret erhvervskompetence. Det er fx basiskurser i anlægsgartneri eller forskellige svejsekurser. Erhvervsrettede kurser benyttes typisk af faglærte. De fleste deltagere er mænd.
Videregående kurser: Flere hundrede forskellige, ret generelle kurser. Det kan fx være HD, diplom i pædagogik eller andre videregående voksenuddannelser. De fleste deltagere på de videregående kurser er funktionærer med en mellemlang videregående uddannelse. Der er nogenlunde lige mange mænd og kvinder.
Undersøgelsen
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.