Gymnasier med mange ikke-vestlige elever oplever stor uro
En ny undersøgelse viser ifølge Berlingske, at særligt gymnasier med mange elever med indvandrerbaggrund oplever, at eleverne opfører sig dårligt og er forstyrrende.
Foto: Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix

Gymnasier med mange ikke-vestlige elever oplever stor uro

Flere gymnasier med mange elever med indvandrerbaggrund plages af uro og dårlig opførsel, viser undersøgelse.

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden Pluss viser, at flere gymnasier har problemer med uro, dårlig opførsel og social kontrol. Det skriver Berlingske.

En del af problemerne ses særligt på gymnasier, der har en høj andel af elever med ikke-vestlig baggrund, skriver avisen.

- Undersøgelsen viser, at særligt STX-institutioner med en høj koncentration af elever med udenlandsk herkomst oplever pædagogiske udfordringer, lyder undersøgelsens konklusion ifølge Berlingske.

Pluss har interviewet ledere, lærere og elever på 25 gymnasier over hele landet. Nogle af dem har en høj andel af elever med indvandrerbaggrund, mens andre har en lav andel. 21 af dem er almene gymnasier, STX.

På 18 af de 25 gymnasier beretter rektorer, lærere og vejledere, at en 'stigende andel af eleverne ikke er såkaldt 'uddannelsesparate', ikke kan finde ud af at lave lektier eller ikke har forståelse for, hvordan man opfører sig i en klasse', skriver avisen.

Social kontrol
Det kommer særligt til udtryk på gymnasier med en høj koncentration af elever med udenlandsk herkomst, lyder det. Pluss konkluderer også, at der ifølge lærere på alle gymnasierne i undersøgelsen, hvor mere end 30 pct. af eleverne har ikke-vestlig baggrund, foregår social kontrol blandt eleverne.

Det totale omfang er ikke kortlagt, da lærere og rektorer ofte kun ser en lille del af det, der foregår mellem eleverne.

- Kontrollen udøves af søskende eller kærester, når pigerne er på ekskursion eller studietur og gentagne gange bliver ringet op og skal fortælle, hvor de er, eller hvad de laver, står der i undersøgelsen ifølge Berlingske.

Undersøgelsen er udarbejdet på opdrag fra en ekspertgruppe, som under den tidligere regering blev bedt om at komme med forslag til nye modeller for elevfordeling. Gruppens anbefalinger udkom i sidste uge.

På baggrund af anbefalingerne skal der nu forhandles på Christiansborg med undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i spidsen.

Udfordringerne på gymnasierne, særligt den sociale kontrol, er 'fuldstændig uacceptabelt', siger hun til Berlingske.

I forvejen har regionerne flere steder i landet vedtaget tvungne elevfordelinger gymnasierne imellem for både at tilgodese gymnasier med svigtende tilmeldinger og for at forhindre skæv fordeling af elever med udenlandsk herkomst.

Ritzau / MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev