dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Grog

SPIDSEN: Storm P. var, som vi husker, enormt interesseret i "fluer". Men der var andre væsener i dyreverdenen, der fascinerede ham. Hunden, f.eks. Hunden Grog. Her er et gensyn med Grog
26. NOV 2008 16.59
Robert Storm Petersen - når man hører navnet tænker man på hans over 3.000 "Fluer", på monologerne (mennesker i en vis aldersklasse vil også tænke på Ebbe Rode og ikke mindst høre ”Sangforeningen Morgenrøden” for det indre øre), på malerierne og måske også på Johannes Møllehave, som har skrevet særdeles meget om Storm P.

Der er imidlertid også en anden skikkelse fra Storm P.'s verden, det er værd at huske på.

Jeg kom igen i tanker om ham, da mine børnebørn, Carla og Rasmus, nu lykkeligt har anskaffet hunden "Delle" en herlig Jack Russel-terrier. Det er nemlig en hund - hunden "Grog", jeg tænker på.

Hundemenneske
Storm P. var hundemenneske og hans fortællinger, tegninger og privatliv var fyldt med hunde i enhver form. Det har kunstneren og tekstforfatteren Eva Nystad skrevet en kronik om "Den man elsker tegner man" i Politiken i anledning af den største auktion nogensinde over Storm P. -værker.

Grog var en hvid foxterrierblanding med noget puddel i sig. Storm P. fik den i 1924, og han fik så sin egen serie i Berlingske Aften Avis. Først med titlen "Storm P.'s vejrhund".

Siden kom bogen om "Min hund Grog". Grog blev opkaldt efter den schweiziske klovn og musiker Grock (Karl Adrien Wettach) - det var en anden udtryksmåde, Storm P. elskede højt og selv optrådte som – klovnen. Et ordskifte i en af fluerne, skal så lige med: ”- Er det ikke en latterlig Bestilling at være Klovn! - Næh – ikke naar man ved, man er det!”

Far manglede
Eva Nystad fortæller, at den højt elskede hund Grog blev så vant til, at Storm P. »krydrede maden for ham«, tryllede over maden, hældte imaginært salt og peber i, med underlige fagter og hundestemme, at hunden gik fra foderet, hvis 'far' manglede ved madtid. Mad uden kunstnerisk servering var kedelig. Og Johannes Møllehave fortæller, at Storm P. ikke ville sige Grogs navn, når hunden sov - det var synd, så kunne den jo vågne. Så når Grog sov, kaldte Storm P. den for Møller.

Grogs verden og Verden set gennem Grogs øjne og med hans hjerte lader Storm P. os opleve i "Min hund Grog" og "Nye Grog Historier".

Som Storm P. skrev: "… men man kan også leve som det lille græsstrå, man i virkeligheden er, det gjorde Grog - min elskede ven - han levede i en tid, da man ikke gik i bånd. Denne lille bog er nogle blade af hans liv, han var glad for livet, og det er måske meningen med det".

Der findes mange tegneserier og bøger, hvor et dyr har hovedrollen og udtrykker forfatterens/tegnerens syn på tilværelsen. Blandt de mest berømte er jo den anden hund Nuser fra Radiserne, som altid er i færd med at skrive den store dramatiske samtidsroman: ”Det var en mørk og stormfuld nat - - -”.

Ingen dramatik
I bøgerne om Grog er der ingen dramatik. Det er stille observationer, der på en forunderlig måde virker, som om forfatteren på en gang kan beskrive en hunds verden og samtidig give os et billede af, hvor værdifuldt det helt almindelige daglige liv er, og at vi skal give os tid til være opmærksom på de små ting og glæde os over blandt andet årstidernes skiften. Netop årstidernes skiften er måske noget, der er nærværende og synligt for hundeejerne, der går deres ture.

At det med disse enkle betragtninger over livet set fra en lille hunds side lykkes så godt at give stof til glæde og eftertanke, kan skyldes den gensidige hengivenhed og ja, kærlighed, der lyser ud af hver side.

Det er den indsigt i hundens og menneskets psyke, der får Storm P. til at lade Grog sige: "Vi kender mere til livet, end mange af de tobenede aner, vi kender også den gamle arrige herre, hvis største glæde er at stikke en paraplyspids ned i ryggen på os, men vi ved besked, hans fjederstøvler har fortalt os det for længe siden. De knirkede og ømmede sig og sagde: - Se - er det ikke grusomt - ham skal vi slæbe rundt på - dag efter dag! Vi hunde forstår så mange ting - støvlernes sprog - en dørs knirken - et blik fra gode øjne - og solens skin - og blæsten der synger."

Grog fortæller om sin hverdag på Frederiksberg og om sine mange hundevenner. De har alle vidt forskellig karakter, som fint trækkes frem i de små beretninger.

”Rotter er jo også mennesker”
Han fortæller også om sine sommerferier langs Nordkysten af Sjælland. Det er ikke kun om hunde og deres mennesker Grog fortæller. Fluer, bier, myg og edderkopper spiller en rolle. Også rotter fortælles der om. På et tidspunkt har Grog trængt en stor rotte op i en krog og skal til at bide den, men kan ikke få sig selv til det. ”Rotter er jo også mennesker”, som han siger.

Skrubtudser og pindsvin holder han særlig af: "Når mørket falder på, kommer skrubtudserne frem. Jeg véd ikke - men for mig er der noget mystisk ved de fyre - - deres kønne alvorlige øjne - og så den ro, de er over dem. Den gamle skrubtudse - han sidder ved lågen hver aften, når mørket kommer. Han ser altid så forskrækket ud. Det gælder her i livet om at tilgive - sagde han - jeg tilgiver i det uendelige - jeg tilgiver, at ingen ser mig, men sætter en stor bred fjederstøvle på mit bagben. Jeg skal sige dig, jeg er født lydløs, og har man ingen lyd, betyder man ikke noget i vor tid. Støj er tidens løsen".

Grog har såmænd også sine overvejelser over det, vi i dag tror, er et tegn på fremskridt – alle reformerne. Han siger: ”Der sker meget omkring os Rulle – Folk bestemmer hele tiden noget – de er aldrig tilfredse – altid skal der gøres noget – laves om – rives ned og bygges op – holdes taler og rynkes bryn - - har du lagt mærke til det?” Og Rulle svarer: ”Ja, min gamle ven – i flere år har jeg mærke til det – men hvor jeg så kikker hen, så er alt dog ved det gamle – håret vokser, selv om man klipper det. - - - Hvorfor gør folk alt det?”. ”Det er fordi de er herrer over alt – de bestemmer, hvordan det skal være”. ”Bestemmer de så også blæsten og den kolde tåge?” ”Nej, ikke så vidt jeg véd – men de er meget kloge – meget kloge – tror de da”. ”Ja, det er de vel – men de har vel også deres begrænsning?” ”- Ja – det er det sjove ved det – en skøn dag bestemmer de ikke mere – men så kommer der andre – det bliver ved!”.

Forsoning.
Normalt er alle hundene i Grogs liv gode venner. Der er dog en lebendig ung schæfer, Ulv, som Grog har det lidt svært med. Men, der bliver indkaldt til et forsoningsmøde i Kings have: "Ulv var som sædvanlig - højbenet og højt oppe - med steppernes ånde ud af mulen. Jeg vidste godt, at han kunne bide mig over - som om jeg var en bajersk pølse - men jeg gik frem, stolt hævede jeg mit komiske hoved og lod halen svinge med indolent elegance.

Vi gik et par gange stivbenet rundt om hinanden - så var den forsoning i orden. Hvad skal det til - alt dette underlige mellem os hunde - vi knurrer - vi tåler ikke den og den? Det er racerne, sagde Diogenes (en af hundevennerne). En puddel er en kunstner - en terrier er en sportsmand - åh jeg, sportsmand. Men en schæfer er hund - hund? Jamen, det er vi da alle sammen."

Og sådan går Grogs dag med både glæde og undren og tilværelsens store, men især små begivenheder, og som han siger efter at have filosoferet over jul og nytår: " - - nu kommer hverdagen - det er den, der betyder noget. Ja, svarede Rulle, der var kommet til, man kan også blive træt af gåsesteg".
Grog bruger en del tid på at prøve at se på tingene på en ny og anderledes måde. Se op, når andre vil se ned. Komme ind alle de steder, hvor det er muligt for en lille hund at komme ind og se på og tænke over de ting, han finder der. To gamle mursten, den ene revnet, et dørhåndtag som Oehlenschläger flere gange har haft fat i, se lyset gennem den røde glasskål.

Det er måden, hvorpå man ser en ting, det kommer an på, mener han. Men er også klog nok til at mene, at man ikke skal bevæge sig så langt ind i filosofiens verden, at man ikke kan finde ud igen. Som hans gode ven Sjokke siger, kan det sammenlignes med, at det er nemt for en flue at komme ind i en flaske – men meget svært at finde ud igen.

Og hele tiden er Grog helt bevidst om, at han er en hund med alt det, det nu indebærer: "Stille stjerner - uden en lyd sender I mig jeres kære hilsen. Hvad har jeg dog gjort, at just jeg får den stille hilsen! Var det min herre derinde, der hviskede: '- du er en hund, det er tak for din trofasthed, for dit gode hjerte, fordi du elsker mig' - jeg faldt i søvn, træt af den lange dag."

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/grog

GDPR