Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gældsplagede Furesø taber 300 mio. kr. på spekulation

I et forsøg på at komme hurtigere ud af gælden efter tidligere borgmester Peter Brixtoftes (V) eventyr, har kommunen rodet sig ud i finansielle spekukationer, der kan blive dyre. Og Furesø er ikke alene, afslører Mandag Morgen
11. APR 2011 13.50

FURESØ: Furesø Kommune står til at tabe et trecifret millionbeløb på de internationale finansmarkeder, efter at en række komplekse og spekulative finansielle kontrakter er slået fejl. Det afslører u gebrevet Mandag Morgen i dag.

Kommunen skal betale 300 mio. kr. for at købe sig fri af rente- og valutaswaps. Der er formentligt tale om det største tab på spekulation i en dansk kommune nogensinde.

Tabet kommer som et led i en aftale med Indenrigsministeriet om et nyt stort statslån, der skal få den gældsplagede kommunes økonomi til at hænge sammen.

- Personligt er jeg meget glad for, at vi snart er ude af denne type spekulative forretninger. Jeg mener ikke, at det er en farbar vej at gå for kommuner at spekulere i swaps - det er jo reelt at gamble med pengene, siger borgmester Ole Bondo Christensen (S) til Mandag Morgen.

Kommunen kæmper med en gæld på 2,7 mia. kr. efter Peter Brixtofte. Men de fejlslagne swapkontrakter er først kommet til efter bykongen. De skulle ifølge Mandag Morgen sikre store besparelser på rentebetalingerne på den enorme gæld, men har ikke levet op til forventningerne. Derfor må kommunen nu opsige kontrakterne, der er indgået med Danske Bank og det amerikanske finanshus Merrill Lynch.

Men Furesø er - ifølge Mandag Morgen - ikke alene om den slags spekulationer. Danske kommuner har anbragt milliarder i spekulative finansielle arrangementer, der kan koste store i tab og som kan blive meget dyre at slippe ud af.

Mandag Morgens kortlægning viser, at alene de 20 mest forgældede kommuner har swaps - som Furesø har det - for 12 mia. kr.

mou