Fritidstillæg til børnefamilier kritiseres for at være for dyrt
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har over for Jyllands-Posten kaldt idéen om et fritidstillæg "meget interessant". (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Fritidstillæg til børnefamilier kritiseres for at være for dyrt

Forslag om at give en del af kontanthjælpen til børns fritidsinteresser vurderes at være for dyrt.

Et ekspertforslag om at øremærke en del af kontanthjælpen til børns fritidsinteresser bliver kritiseret for at være for dyrt at administrere, og idéen bør henlægges. Sådan lyder det blandt andet fra den liberale tænketank Cepos.

Forslaget vurderes at koste 50 mio. kr. om året at administrere. Det svarer til lidt mere end 25 pct. af de samlede udgifter til ordningen.

De løber op i omkring 180 mio. kr. i alt. Det viser et nyt svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketinget. Det skriver Jyllands-Posten.

450 kr. skal reserveres til fritidsaktivitet

Ydelseskommissionen kom i maj med anbefalinger til, hvordan et nyt ydelsessystem kan skrues sammen. Et såkaldt fritidstillæg til børnefamilier på kontanthjælp var en del anbefalingerne.

Ifølge Mads Lundby, cheføkonom i Cepos, er forslaget "voldsomt dyrt".

- Jeg mindes ikke en offentlig ydelse, hvor administrationsudgiften udgør en så stor del af den samlede udgift, siger han til avisen.

Forslaget går på, at 450 kr. af kontanthjælpen skal reserveres til børnenes sportskontingenter, lejrture eller lignende udgifter.

Dermed skal tillægget ifølge kommissionen sikre, at børn i kontanthjælpsfamilier har mulighed for at få et almindeligt fritidsliv på trods af, at deres forældre har en relativ lav indkomst.

Beskæftigelsesministeren har over for Jyllands-Posten kaldt idéen "meget interessant".

Håber, det kan gøres billigere

Professor ved Roskilde Universitet Jon Kvist og medlem af kommissionen medgiver, at 50 mio. kr. i omkostninger "virker højt".

- Det er jo embedsmændenes bedste bud på, hvad det vil komme til at koste. Men vi håber på og regner også med, at det vil kunne gøres billigere, siger han til avisen.

Derudover er tallet beregnet af kommissionens sekretariat, og professoren kan ikke redegøre for, hvad der konkret ligger bag.

Kommissionens anbefalinger skal forhandles på Christiansborg i den nye politiske sæson, skriver Jyllands-Posten. Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Ritzau