dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ydelseskommission anbefaler kontanthjælpsloft skrottet
Ydelseskommissionens formand, Torben Tranæs, præsenterer rapporten i Eigtveds Pakhus.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Ydelseskommission anbefaler kontanthjælpsloft skrottet

Skal forslaget gennemføres, vil regeringen samtidig have 37 timers arbejdspligt for nyankomne udlændinge.
31. MAJ 2021 10.22

Ydelseskommission foreslår et nyt kontanthjælpssystem med to satser og uden kontanthjælpsloft samt 225-timersregel. Det fremgår af kommissionens rapport, som blev offentliggjort mandag formiddag.

Kommissionens anbefalede model øger arbejdsudbuddet med 750-950 fuldtidspersoner og siger mod at løfte 4.000-6.000 børn ud af lavindkomstgruppen.

Modellens opgave bygger på et optjeningsprincip gældende for alle. Der skal være en grundsats og en forhøjet sats. Der skal desuden være et børnetillæg.

Knopskydning har givet ubalance

Det nuværende ydelsessystem i Danmark er blevet for komplekst og svært at overskue. Det siger Ydelseskommissionens formand, Torben Tranæs.

- Det nuværende system er kommet i ubalance i kraft af knopskydninger. Man kan sige, at vi i en eller anden forstand har tabt overblikket over, hvilke resultater, der bliver skabt. Både tilsigtede og utilsigtede, siger Tranæs.

Børn har meget uens levestandard som følge af dagens ydelsessystem, mener Tranæs.

- Vi har set eksempler på, at enlige med tre-fire børn får flere penge, end et par med samme antal børn ville få. Det kan ikke forklares, hvorfor der gives færre penge, selv om der er flere i husstanden. Så der er sket nogle knopskydninger, der har nogle utilsigtede effekter.

- Det gør det svært for borgere og sagsbehandlere at gennemskue systemet, siger Tranæs.

Regeringen vil have samtidig arbejdspligt

Men hvis regeringen skal være med på kommissionens ide, er det et krav, at det "spiller godt sammen med" en arbejdspligt på 37 timer for nyankomne udlændinge og andre med et fortsat integrationsbehov, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Han kalder Ydelseskommissionen et "godt grundlag at arbejde videre fra". Han siger, at han deler opfattelsen af, at det nuværende kontanthjælpssystem er blevet for indviklet.

- Regeringens politik er den samme som før valget – vi ønsker ikke at hæve ydelserne til udlændinge. Og der bør fortsat være et optjeningsprincip, så man ikke kan få høje ydelser fra dag et i Danmark.

- Det er samtidig helt afgørende for regeringen, at et nyt kontanthjælpssystem kommer til at spille godt sammen med og understøtte regeringens kommende forslag om en 37 timers arbejdspligt for nytilkomne udlændinge og andre med et fortsat integrationsbehov, siger han.

Beskæftigelsesministeren gentager mandag, at han vil gå efter en aftale med partier fra begge sider af Folketinget.

Peter Hummelgaard angiver tre pejlemærker for regeringen. Et af dem handler om, at der skal være en økonomisk gevinst ved at arbejde fremfor at være på en ydelse.

Derudover skal børn vokse op under det, som regeringen vil kalde "rimelige forhold" med mulighed for at være en aktiv del af fællesskaber.

Til sidst vil regeringen have, at et nyt ydelsessystem ikke må øge tilstrømningen til Danmark. Ydelserne må altså ikke blive så attraktive, at det får personer fra andre lande til at vælge at komme til Danmark.

Ydelseskommissionens medlemmer er:

  • Torben Tranæs (formand), professor og forskningsdirektør i VIVE, medlem af Det Økonomiske Råds formandskab 
  • Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør
  • Jon Kvist, professor, Roskilde Universitet
  • Jytte Andersen (S), tidligere minister og tidligere medlem af Folketinget
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, VIVE
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi, Københavns Universitet

Find Ydelseskommissionens materiale hos Beskæftigelsesministeriet.

Ritzau 

Opdateret 11.28 med kommentarer fra Peter Hummelgaard