Af Knud Abildtrup
I sidste uge blev forhandlingerne mellem myndighederne og erhvervene lukket, og embedsmændene fra Miljøstyrelsen gik hjem for at skrive det sammen til den bekendtgørelse, der skal gælde fra 1. januar 2010.
Imens er de første kommuner begyndt at melde ud, om hvilke vægtgrænser og gebyrtyper, der skal gælde i deres kommune.
- I dag er der mange firmaer, der i forvejen har adgang på genbrugspladserne, siger direktør for RenoSam, Jacob Hartvig Simonsen, nok to tredjedele af kommunerne har ordninger for virksomhederne. Men nu skal alle med, fortrinsvis ud fra et miljøhensyn. Det er bedre, affaldet kommer ind på pladsen end ligger i en grøft.
- Det er også svært at kontrollere, om det er firmaer eller private, der kommer på pladserrne, så alene af den grund bliver det en forenkling.
Enkelte firmaer med 0-1 medarbejdere og under en vis omsætningsgrænse bliver fritaget - bl.a. skuffeselskaber, der ikke har noget affald. Men ellers skal man betale ud fra en særlig landsdækkende fordelingsnøgle, alt efter hvilken virksomhedstype, man hører til.
Fordelingsnøglen bliver ens over hele landet, men ikke prisen. Kommuner med bedre pladser, nyere anlæg og højere service vil kunne opkræve højere gebyrer.
Her forudser RenoSam administrativt bøvl, for firmaer betaler i dag affaldsgebyr via BBR - ligesom private. Det stopper nu, og kommunerne skal sende regninger direkte til firmaerne:
- Den slags ændringer giver altid besvær - og reaktioner fra brugerne.
En af de sidste knaster i forhandlingerne om bestemmelserne var de kommunale genanvendelsesanlæg, som branchen gerne ville til livs. Men ifølge Renosam får de kommunale affaldsselskaber fortsat lov til at drive komposterings-, nedknusnings- og og komprimeringsanlæg som hidtil.
RenoSam er sammenslutningen af 40 kommunale og fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og på Færøerne.
Foreningen varetager medlemmernes interesser i forbindelse med optimering, udvikling og drift af opgaver om genanvendelse af affald, affaldsforbrænding, affaldsdeponering og farligt affald.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.