Flere medier har på det seneste omtalt et nyt lovforslag, som ifølge omtalen vil tvinge virksomhederne til at aflevere deres affald i hjemkommunen. Jeg vil gerne forklare sagens rette sammenhæng.
Der er tale om en ændring af Miljøbeskyttelsesloven. Ifølge lovforslaget er virksomhedernes adgang til genbrugspladser begrænset til hjemkommunen. Det har partierne bag lovændringen aftalt. Det er så meningen, at f.eks. håndværkere, der arbejder udenfor deres hjemkommune, indgår aftaler med private virksomheder, der håndterer affald. Dvs. håndværkere er ikke tvunget til at tage affaldet med tilbage til deres egen hjemkommune, men kan aflevere det til en privat affaldsbehandler.
Dertil kommer, at det efter Dansk Byggeris opfattelse er bygherren og ikke byggevirksomheden, der ejer affaldet og dermed har ansvar for at skille sig af med det. Derfor, hvis en håndværker arbejder for fru Jensen i nabokommunen, så må det være fru Jensens byggeaffald, og fru Jensen har som borger i kommunen ret til at bruge den kommunale genbrugsplads.
Hun kan så få sin håndværker eller en anden til at køre affaldet på genbrugspladsen. Det skal dog bemærkes, at Miljøstyrelsen er uenig i denne fortolkning, og at styrelsen fastholder, at det er byggevirksomheden og ikke bygherren, der er affaldsproducenten.
Monopol brudt
Men tilbage til lovforslaget, som faktisk indeholder mange gode elementer:
Hidtil har kommunalbestyrelserne bestemt, hvordan erhvervsaffald skulle håndteres i deres kommune. De har så at sige haft monopol på affaldshåndteringen. Med lovændringen får virksomhederne mulighed for frit at vælge fra en landsdækkende liste over miljøgodkendte affaldsvirksomheder, hvem de vil have til at håndtere deres genanvendelige erhvervsaffald.
Det vil skabe øget gennemsigtighed og konkurrence på markedet for affaldshåndtering, og det vil komme brugerne, herunder byggevirksomhederne, til gode.
Et andet vigtigt element er, at de tusindvis af forskellige affaldsordninger, som findes rundt omkring i landets kommuner, bliver afløst af to standardregulativer - et for husholdningsaffald og et for erhvervsaffald. Det vil reducere det administrative bøvl for de mange virksomheder, som arbejder på tværs af kommunegrænser.
Gebyr til alle
Et tredje vigtigt element er, at kommunalbestyrelserne bliver forpligtet til at give virksomhederne adgang til de kommunale genbrugspladser. Sådan er det ikke alle steder i dag - en del genbrugspladser er forbeholdt de private husholdninger. Virksomhederne får dog kun lov til at aflevere små mængder affald, og samtidig skal alle virksomheder betale et gebyr for at have adgang til genbrugspladserne.
Dansk Byggeri finder det meget problematisk, at alle virksomheder skal betale et gebyr til for at have adgang til de kommunale genbrugspladser – uanset om de bruger genbrugspladserne eller ej.
Dansk Byggeri vurderer, at det er i strid med EU-reglerne, og vi har kraftigt anbefalet Miljøstyrelsen at indføre en tilvalgs- eller en fravalgsordning for virksomhederne, således at det kun er de virksomheder, der benytter genbrugspladserne, der skal betale gebyr.
Lars Høier, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.