Undersøgelsen viser, at næsten hele det forventede mertidsforbrug i driften skyldes kravet om, at kommunerne fremover skal opkræve affaldsgebyr direkte hos virksomhedsejeren.
Kommunerne foreslår derfor, at CVR-registerets oplysninger forbedres, og Miljøstyrelsen har lovet at viderebringe det synspunkt til Økonomi- og Erhvervsministeriet.
Undersøgelsen viser, at lovforslaget vil betyde både administrative lettelser og administrative byrder for kommunerne. De største lettelser skyldes, at staten overtager arbejdet med at indhente og registrere data fra transportører og virksomheder om affaldsmængder.
VAKKS virker
De største byrder knytter sig til, at kommunerne fremover skal opkræve affaldsgebyr direkte hos virksomhedsejeren. Fem af undersøgelsens seks kommuner opkræver i dag gebyrer over ejendomsskattebilletten hos ejeren af den ejendom, hvor virksomheden ligger.
Merarbejdet skyldes blandt andet, at kommuner vil skulle bruge tid på at kvalitetssikre CVR-registerets data. For den deltagerkommune, som allerede i dag opkræver gebyr direkte hos virksomhedsejeren, betyder lovforslaget samlet set en besparelse i driften.
Til at reducere de administrative omkostninger foreslår kommunerne, at kvaliteten af CVR-registerets information forbedres. Miljøstyrelsen vil på baggrund af VAKKS-undersøgelsen viderebringe kommunernes kritik af CVR-registerets data til Økonomi- og Erhvervsministeriet.
Derudover forventer kommunerne i omstillingsfasen at skulle bruge tid og konsulentbistand på at udforme et koncept for brugerundersøgelser på genbrugspladser.
VAKKS-undersøgelsen bekræfter således Miljøstyrelsen i, at det vil være en god idé at stille en skabelon for brugerundersøgelser til rådighed.
Der var en fin dialog med parterne undervejs i undersøgelsen, og hele forløbet viser, at VAKKS gør en forskel, synes KREVI selv.
VAKKS står for Vurdering af Administrative Konsekvenser ved ny Statslig regulering.
Undersøgelsen blev foretaget i oktober-december 2008, og rapporten er offentliggjort 3. februar 2009.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.