ODENSE: I stedet for firesporet, tungt trafikeret vej skal der nu være by - med boliger, butikker, caféer, torve. Det skriver Realdania.
- Det her er et af de vigtigste byomdannelsesprojekter, vi har i Danmark i øjeblikket. Thomas B. Thriges Gade bliver ofte omtalt som årtiers største planlægningsskandale. Nu skal vi så i gang med årtiers største byomdannelse, som kommer til at binde Odense sammen igen og genskabe den by, man ødelagde, den gang Thomas B. Thriges Gade blev bygget. Det bliver enormt spændende at være en del af."
Hans Peter Svendler, der er direktør i Realdania, glæder sig til at komme i gang med Realdania og Odense Kommunes fælles projekt 'Fra gade til by', som skal give Odense en ny, levende bydel, der hvor Thomas B. Thriges Gade i dag deler byen over i to.
Efterspørgsel på levende byer
- Thomas B. Thriges Gade skærer sig midt ind igennem Odenses midtby. Det er en firesporet vej, hvor der hver dag kører 30.000 biler. Det er et helt centralt sted i byen, som har et enormt potentiale for byliv, men i stedet bliver området brugt til at afvikle trafik, forklarer Karen Skou, der som projektleder i Realdania er knyttet til projektet i Odense.
Den gang, man i 1952 besluttede sig for at rive en stor del af den gamle bykerne ned for at gøre plads til den nye vej, lignede det en rigtig god idé. Flere og flere fik biler, og gaderne gennem Odense var blevet for små til at bære trafikken til og fra arbejdspladserne på havnen. I dag ser virkeligheden anderledes ud.
- Odense er ikke længere en industriby, men en vidensby. Det, Odenses indbyggere efterspørger i dag, er byliv med aktiviteter, oplevelser og mulighed for at udfolde sig, " siger Karen Skou og fortsætter:
- Det, vi gerne vil være med til, er at skabe en ny bydel, der er levende, mangfoldig og bæredygtig. Det er vigtigt, at Odense får bygget by, og ikke bare et boligområde. Der skal være både boliger, kontorer, butikker og restauranter. Der skal være steder med plads til at lege og bevæge sig, og det skal være trygt at bevæge sig rundt for cyklister og gående."
Plads til både bil og byliv
Karen Skou peger på, at netop byens liv er med til at gøre den attraktiv at bo i og at besøge.
- En by skal være et levende sted, hvor folk gerne vil bo og handle. Det er helt afgørende, og det er lige præcis, det vi gerne vil understøtte. Der er dem, der vil hævde, at vi kvæler byens liv ved at lukke af for biltrafikken, fordi folk så ikke længere kan komme ind til byen. Men vi ved fra andre steder, at man netop skruer op for byens liv ved at holde midtbyen fri for biler. Det skal være let at komme af med sin bil, og derfor etablerer vi parkeringskældre rundt om midtbyen. Når byens overflade på den måde bliver frigjort fra biler, bliver det langt lettere og mere attraktivt at bevæge sig rundt i byen på gåben. Det vil give en mere levende by.
Bæredygtig hele vejen rundt
Bæredygtighed er et andet centralt tema i projektet i Odense. Og når Realdania, taler bæredygtighed, så dækker det hele spektret, forklarer Karen Skou:
- Når vi siger, at vi vil bygge en bæredygtig by, så tænker vi både på miljø og ressourcer og på social mangfoldighed og økonomi. Hensynet til miljøet skal tænkes ind, mens vi bygger, og når den nye by står færdig. Samtidig skal vi sørge for, at det bliver en by med plads til alle uanset alder, social baggrund eller kultur. Og så skal det hele hænge sammen økonomisk. Det er den helhed, vi tænker i, når vi siger bæredygtighed, og den helhed vi gerne vil bringe ind i projektet i Odense.
Den bedste løsning
Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade er et projekt til i alt 710 mio. kr. Heraf bidrager Realdania med op til 255 mio. kr. Men Realdania kommer med andet og mere end en pose penge, forklarer Karen Skou.
- Realdania har stor erfaring med at styre store projekter som det her, og vi ved, hvor vi skal gå hen for at hente den nyeste viden. Det vil vi bringe med os ind i projektet, så vi sikrer os, at vi i samarbejde med Odense Kommune når frem til den bedste løsning for byen," siger hun og understreger, at et af succeskriterierne for Realdania er, at ikke bare for Odense får glæde af projektet, men at det kan fungere som eksempel til inspiration for andre byer, der står med samme udfordringer.
Se mere
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.