Af Jørgen Bartholdy
Det gamle ord om, at 'hvert menneske er en historie' gælder også virksomheder, hvad enten de er offentlige eller private. I de seneste år er det blevet vigtigere end nogensinde at have styr på sine historier. Både for at arbejde med dem, for at ændre dem eller evt. for at skabe helt nye. Det er erhvervslivet, der ivrigst har taget trenden til sig, men mange offentlige virksomheder og institutioner har også fået øjnene op for de muligheder der gemmer sig i at kunne fortælle en god historie. Mange institutioner har allerede brugt storytelling til at beskrive, hvordan de vil udvikle deres service, og endnu flere fantaserer om, hvad det er for en historie de gerne vil høre deres borgmester fortælle om deres arbejdsplads, næste gang de lytter ved dørene på rådhusets direktionsgang.
Det var Rolf Jensen, der tilbage i 1999 indvarslede de nye tider med sin Dream society hvor han forudsagde en ny tidsalder, hvor drømme og følelser vil dominere, og hvor den historie, et produkt fortæller, er ligeså vigtig som produktet selv. Samme Jensen gik nogle år senere et skridt videre i sin Heartstorm, som fortæller, hvordan en historie skrues sammen. Ikke kun for at lære os at fortælle, men også for at lære os, hvordan vi bliver bedre til at pakke den historie ud, som andre producenter har indlejret i deres produkt.
Måske var det fordi Rolf Jensen ikke selv kom fra storytellermiljøet, at han så fermt så, hvad historier kan bruges til. Under alle omstændigheder var historiefortællere selv hurtige til at gribe de nye tider, og Svend-Erik Engh er en af de ægte af slagsen. Han der tilbyder at lære sine færdigheder videre til virksomhedernes udviklere og kommunikationsmedarbejdere. Han har skrevet Fortæl en historie, der er en god, praktisk og anvendelig anvisning i, hvordan man fortæller historier. Hvor svært kan det være?
Kit Sanne Nielsen har et bredere sigte med sin Fortællinger i organisationer, idet hun har sat sig for at vise, hvad man kan bruge historierne til. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om at fedte et trivielt produkt ind i en fortælling. Storytelling kan bruges til at styrke relationerne på arbejdspladsen, og Nielsens fokus på mennesker afslører hendes baggrund som psykolog.
At storytelling boomer for tiden, hænger også sammen med, at det er knyttet sammen med en af de andre store trends i tiden. Værdibaseret ledelse. Vil man have en kort introduktion til, hvordan man kan bruge storytelling i processen med at skabe værdier for virksomheden, er det værd at slå et slag omkring Frans Grandjeans og Ann Randrups Værdikommunikation inden man går i gang. Bogen er hurtigt læst, men kommer alligevel fint omkring emnet. Den er udkommet i Børsens lille nyttige serie Kort til viden, der generelt kan anbefales, hvis man vil have en hurtig introduktion til et emne i området omkring ledelse og virksomhedsudvikling.
Er det branding der er det direkte mål, er Klaus Fogs, Christian Budtz' og Philip Munchs Storytelling i praksis bredt anvendelig Den henvender sig til alle, der vil et lag dybere i forståelsen af området, men vil især appellere til dem, der får ansvaret for bredere forløb, hvad enten det er som ekstern eller intern konsulent.
Skal det gå hurtigt, og man synes, at Googles myriader af forskellige hits er for uoverskuelige at finde rundt i, er bibliotekernes linksamling, Bibliotekernes Netguide et fint alternativ. Her finder man mange tusinde henvisninger til websteder, der er udvalgt af bibliotekerne som centrale for de forskellige emner. Der kan søges på flere forskellige måder, men siden er nem og enkel at finde rundt i.
Opdager man derimod pludselig, at det er én selv der sidder med aben, og har ansvaret for et konkret forløb, skal der sikkert stærkere midler til end blot en aften med en god bog eller et par minutter på en webside. Vil man udvikle sig som storyteller, byder markedet på mange muligheder. Mest oplagt vil det være at søge hjælp hos dansk storytellings Grand Old Man, Carsten Islington, der er kendt af de fleste for sin evne til at skabe et helt univers med sin stemme og sine ord alene, Islington tilbyder både vejledning og uddannelse i storytelling men konkret hjælp til at arbejde med værktøjet kan man også få hos ham..
Storytelling er imidlertid slet ikke noget nyt. Ubevidst har vi brugt det længe. Mange slogans bærer i sig essensen af en historie. Forskellen er, at vi i dag har et bevidst forhold til historien, og at vi bruger den bredere. Og så selvfølgelig fordi andre gør det. I en verden, hvor der arbejdes med kommunikative designmetaforer for det første stævnemøde er 'Bedre end andre gode oste' eller 'Den levende handelsby i centrum' bare ikke godt nok længere.
--
De nævnte bøger kan alle bestilles fra bibliotek.dk til levering på et bibliotek i nabolaget eller henvisningen kan bruges til at købe bogen via nettet eller hos en boghandler ude i virkeligheden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.