
Af Knud Abildtrup
Regeringen har taget initiativ til, at det skal være nemere for 29 udkantskommuner at arbejde efter planloven - ikke mindst skal det gøres enklere at etablere nye butikker uden for bymidterne.
Det er ikke specielt de kommunale chefers kop the. Formand for KTC, Torben Nøhr fra Vordingborg, kommenterer over for dknyt:
- I Kommunalteknisk Chefforening er vi ikke særlig begejstret for udspillet til ny planlov. Vi skal ikke kommentere interessen for at hjælpe udkantsdanmark, - det er en ren politisk vurdering. Men vi er dybt bekymret over to grundlæggende ændringer af principperne for den hidtidige planlægning i Danmark:
- For det første bryder forslaget med det hidtidige princip om rammestyring og decentralisering. Kommunerne har gennem de statslige udmeldinger hidtil fået rammer for deres lokale planlægning. Nu indføres et princip om statslige 'planlægningstilladelser', som vi aldrig før har set. Jo fra engang før midten af 70'erne, hvor vores udmærkede planlovssystem blev indført.
Mere pres på ministeren
- Indførelse af statslig enkeltsagsbehandling vil uvægerligt føre til et pres på miljøministeren, til risiko for politisk kammerateri og til usikkerhed hos investorer og developere. Det havde været langt bedre, hvis Ministeren havde opretholdt det nuværende planlovssystem, og samtidig givet alle kommuner mere vide rammer. Kommunerne er efter kommunalreformen blevet store og professionelle enheder, der udmærket er i stand til at afveje benyttelses- og beskyttelseshensyn over for hinanden.
Den anden væsentlige indvending er, at vi med udpegningen af 29 udkantskommuner får tre forskellige slags kommuner, med hver sit planlægningsgrundlag: 34 hovedstadskommuner har i forvejen den særlige fingerplanlov, udkantskommunerne får nu denne lov og de resterende 36 kommuner skal reguleres som hidtil.
- Det frygter vi administrativt bliver noget bøvl. Og så stort et land er Danmark altså heller ikke, at vi behøver tre forskellige planlove.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.