
Af Mathias Kryspin Sørensen
Som samfund har vi et ansvar for dem, der har det sværest, og som har størst sandsynlighed for ikke at få et normalt liv, men derimod et liv præget af sociale problemer, kriminalitet og dårlige livsvilkår.
Vi skal være dette ansvar meget bevidst, især når det drejer sig om den gruppe i vores samfund, der er mest sårbare over for sociale problemer og ustabile livsvilkår - nemlig vores børn. De politiske argumenter for en bedre indsats på det sociale områder skal være funderet i en generel social anstændighed og medmenneskelighed, men det er også nødvendigt at man belyser de positive økonomiske argumenter.
En netop offentliggjort undersøgelse fra Center for Alternative Samfunds Analyser (CASA) konkluderer, at en øget indsats på det forebyggende sociale område er en rigtig god investering for samfundet. Danmark kan få en årlig gevinst på op mod 14 mia. kr., hvis bare halvdelen af de mest udsatte børn får et normalt liv efter deres barndom.
God investering
Dette skønnes at kunne opnåes ved at investere lige under 5 milliarder mere i det sociale område, der vedrører udsatte børn og deres familier. For hver 100 kr., der spares på udgifter til socialt udsatte, står kommunerne for 65 kr. Derfor er en bedre og mere effektiv forebyggelse af sociale problemer en god investering for både staten og lokalt i kommunerne.
Undersøgelsen fra CASA viser endvidere, at en øget forebyggelsesindsats på det sociale område er en af de bedste måder, hvorpå man kan nedbringe antallet af personer på overførselsindkomster, såsom kontanthjælp, førtidspension, revalidering, sygedagpenge, hele det specialiserede område og efterløn. Samlet set overførsler, der årligt koster statskassen 140 mia. kr.
En bedre social forebyggelsesindsats kunne helt konkret være en øget mulighed for familiedøgnbehandling, psykologbehandling, faste kontaktpersoner, intensiv familiestøtte, misbrugsbehandling eller bedre muligheder for tidlige anbringelser.
Økonomi og menneskelighed
Ikke kun ud fra et økonomisk synspunkt, men også ud fra et menneskeligt synspunkt burde der gøres langt mere for en bedre forebyggende social indsats. Hvert år fødes der ca. 65.000 børn i Danmark, hvoraf de fleste af vil får et helt normalt liv. Dog er 10.000 af disse nyfødte børn i risikozonen for en sværere opvækst med større sandsynlighed for at ende i sociale problemer, kriminalitet mv.
Og ca. 4 pct. af disse nyfødte børn - hvilket svarer til 2.600 - vil ende i større problemer med permanent eller langvarig offentlig behandling til følge. Vi har et socialt og medmenneskeligt ansvar for, at langt færre børn kommer i risikozonen, og får så hård en opvækst, at det potentielt kan give dem store problemer senere i livet.
Og hvis vi gennem en bedre forebyggende social indsats kan sikre, at et fåtal af de disse børn får et liv som alle os andre, så burde vi ikke tøve med at investere flere penge i en sådan indsats. Som undersøgelsen fra CASA konkluderer, så er der stor sandsynlighed for, at investeringen giver et stort positivt økonomisk afkast til samfundet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.