- Vi indgik i sommeren 2007 en trepartsaftale med regeringen og de kommunale arbejdsgivere, som blandt andet betød flere uddannelsespladser til social- og sundhedsuddannelserne og uddannelsen som pædagogisk assistent. Aftalen kom i hus, fordi både regering, kommuner, regioner og vi kunne se, at det danske samfund er godt på vej mod en katastrofal mangel på arbejdskraft ikke mindst i ældreplejen, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.
FOA's fremskrivning af arbejdskraftbehovet viser, at kommunerne i 2018 vil mangle 17.000 uddannede social- og sundhedsassistenter og -hjælpere til at yde omsorg og pleje i ældreplejen.
- Vi aftalte samtidig, at begrænsningerne på adgangen til sosu-skolerne på længere sigt skal fjernes, så alle kvalificerede ansøgere kan optages. Når arbejdsløsheden nu stiger så voldsomt, så er det simpelthen for dumt, at vi ikke griber chancen og udvider uddannelseskapaciteten. Det er ganske enkelt hul i hovedet at lade mennesker, der er blevet ledige i den private sektor eller som for første gang skal ud på arbejdsmarkedet, gå ledige, i stedet for at give dem den uddannelsesplads, som de selv har søgt, og som de er kvalificerede til. Ældreplejen har brug for både de unge, der er på vej ud på arbejdsmarkedet, og de lidt ældre, hvis job i den private sektor forsvinder i disse måneder, mener Dennis Kristensen.
- Og det er hul i hovedet ikke at sikre de kommende brugere af ældreplejen flere uddannede medarbejdere.
- Det giver ikke mening, at vi i stedet for at slå to fluer med et smæk, og giver ledige en uddannelse på et område, hvor beskæftigelsesmulighederne vil være store i de kommende mange år, i stedet nøjes med at smække en besked om manglende pladser i hovedet på de kvalificerede ledige. Det må og skal vi kunne gøre bedre, siger Dennis Kristensen.
Han opfordrer regeringen til at samle parterne til en drøftelse af mulighederne for hurtigt at skabe flere uddannelsespladser og øge mulighederne for at yde voksenelevløn.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.