Folketinget blander sig ikke, hvis kommunerne overholder reglerne
Formand og næstformand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg, Anders Kronborg (S) til venstre og Stén Knuth (V).

Folketinget blander sig ikke, hvis kommunerne overholder reglerne

Folketinget blandede sig hellere end gerne udenom kommunernes politik, men når reglerne ikke overholdes, kræver det handling. Sådan lyder det fra formand og næstformand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg ovenpå KL's appel om mindre indblanding
30. JAN 2020 22.00

Et ønske om mindre indblanding i kommunerne fra Folketinget fra KL’s Thomas Gyldal (S) på Børn & Unge Topmøde i Aalborg fik MF'erne Anders Kronborg (S) og Stén Knuth (V) frem i replikken.

Formanden og næstformanden for Folketingets børne- og undervisningsudvalg mener nemlig ikke, at KL kan skyde skylden på folketingspolitikerne uden selv at kigge indad og passe det ansvar, de har, for at kommunerne lever op til reglerne.

- Hvis Folketingets medlemmer skal blande sig mindre, skal KL mere aktivt sikre sig, at reglerne bliver overholdt. Det skal ske i samspil, men vi skal reagere ansvarligt, når vi får at vide, reglerne ikke efterleves i reformen. Det er kommunernes ansvar.

- Vi er en samarbejdspartner. Vi er her ikke for at genere kommunerne, men vi skal reagere på, at en lovgivning ikke overholdes, siger Anders Kronborg. 

Han og Stén Knuth efterlyste en tydeligere reaktion fra KL på den nylige evaluering af Folkeskolereformen, som blandt andet viste, at det halter med 45 minutters motion i mange kommuner, og at 14 kommuner ikke lever op til klasseloftet. Det kalder på handling.

- Vil man stå på talerstolen med det signal, at man er en samlet enhed, og at Folketinget skal blande sig udenom, skal man have styr på geledderne. Og det er KL's ansvar, at kommunerne overholder reglerne, siger Anders Kronborg.

Folketinget holder sig gerne væk
Og ifølge næstformanden, Stén Knuth, klæder det ikke Thomas Gyldal at bruge topmødets talerstol som anledning til at bede Folketinget blande sig udenom.

- KL skal sikre, at kommunerne ikke fylder for mange børn i klasserne. KL skal sikre, der er 45 minutters motion. Vi holder os gerne væk, hvis KL smøger ærmerne op, siger næstformanden.

- Men det skal ske i dialog og ikke på en scene foran 1.000 mennesker.

Og efter torsdagens officielle topmødeprogram kom dialogen et skridt nærmere. KL's formandsskab havde nemlig inviteret Folketingets børne- og undervisningsudvalg til en snak om området. 

- Vi havde et rigtig godt møde med Thomas Gyldal, hvor vi blev enige om at styrke dialogen mellem KL's Børne- og undervisningsudvalg og Folketingets Børne- og undervisningsudvalg, siger Anders Kronborg.

Om et år vil han og Stén Knuth så se hinanden i øjnene og se på, hvordan det går med reformen og motionen, for de er begge helst fri for at dunke nogen i hovedet.