Flere kommuner fortsætter med håndtryk trods anbefalinger
I starten af 2020 stod nye statsborgere i København klar til at give et håndtryk til grundlovsceremonien. Måneder senere blev det frarådet af myndighederne.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Flere kommuner fortsætter med håndtryk trods anbefalinger

Flere kommuner holder fast i kravet om et håndtryk til grundlovsceremonierne på trods af dispensation og myndigheders corona-anbefalinger.

Allerede et halvt år efter at kravet om et håndtryk med en repræsentant fra byrådet for at blive dansk statsborger trådte i kraft i 2020, blev der dispenseret for reglerne på anbefaling fra sundhedsmyndighederne på grund af risikoen for coronasmitte. Selve afholdelsen af grundlovsceremonierne for ansøgerne til et dansk statsborgerskab, blev der også dispenseret fra.

Nu begynder kommunerne igen at sætte dato på efterårets kommende grundlovsceremonier, og nogle steder ser det ud til at blive med krav om håndtryk. En af de kommuner er Struer, der ved deres næste grundlovsceremoni til september kommer til at stille krav om et håndtryk, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

I Solrød var der allerede i slutningen af juni gang i håndtrykket til nye statsborgere. Det var ifølge sn.dk til en mindre ceremoni med fem borgere. Der blev holdt god afstand, og alle sprittede deres hænder godt af, inden der skulle gives et håndtryk til borgmester Niels Hörup (V), der stod for at lykønske de nye statsborgere.

På Lejres, Skives, Holbæks, Aabenraas, Greves, Silkeborgs og Ringkøbing-Skjerns hjemmesider, fremgår det også, at der er krav om et håndtryk ved ceremonierne. Her nævnes intet om, at der skulle være dispenseret for det, som det gør ved andre kommuner.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er anbefalingerne fortsat, at kommunerne skal undgå de obligatoriske håndtryk. Ministeriet vil dispensere for kravet, indtil sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger. Men det er ikke alle kommuner, der ser ud til at følge dette.