DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Flere S-borgmestre kritiserer nyt krav om håndtryk
Holbæks Christina Krzyrosiak Hansen (S) melder sig i koret af borgmestre, der er kritiske over for, at det skal være borgmesteren, der giver hånd til Grundlovsceremonier.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Flere S-borgmestre kritiserer nyt krav om håndtryk

Symbolpolitik, detailstyring af borgmestres kalendere og ikke spor rart, kalder borgmestre ny regel.
5. MAJ 2021 14.30

Flere socialdemokratiske borgmestre kritiserer nu det nye krav om, at det fremover skal være borgmesteren eller en rådmand, der uddeler håndtryk til nye statsborgere ved grundlovsceremonier.

Kravet er del af en aftale, som udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) for nylig indgik med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

En af kritikerne er Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), som til TV2 Øst kalder det naturligt at give håndtryk, men at der ikke er grund til at lovgive om det. "Vi får et stramt styret land, hvis vi skal til at lovgive om ting, der allerede er en tradition i forvejen," siger han.

En anden er Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), som i samme medie kalder det "unødvendig, symbolpolitisk lovgivning", mens Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), siger:

- Jeg synes, det bliver for meget detailstyring af os borgmestre og vores kalendere. Det er at overreagere, at det skal være borgmesteren, der gør det. Hvis det endelig skal være så højtideligt, kunne ministeren på området jo selv stå for det.

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), kalder hos DR forslaget "politik, når det bliver udviklet i bobler på Christiansborg".

- I de små 12 år jeg har været borgmester, er det endnu ikke lykkedes mig at løbe ind i en borger, der ikke ville give hånd, hvis der var anledning til det, siger han og undrer sig over, hvorfor diskussionen overhovedet skal genåbnes.

Smart på Christiansborg, dum i virkeligheden

Facebook skriver Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), at ceremonierne i sig selv giver god mening, og at hun er tilhænger af en stram indvandrerpolitik, men at hun har noget imod, når politikken ikke giver mening.

"Selvfølgelig skal mennesker (når der altså ikke er corona) give hånd og hilse pænt på hinanden. Selvfølgelig skal vi vise hinanden den respekt. Ved jeg, at det ikke altid sker? Ja. Er problemet stor nok til at lovgive om det? Nej," skriver hun.

Som svar på, hvorfor hun blander sig i beslutningen, tilføjer hun:

"Fordi det påvirker os i kommunerne. Og mig som borgmester. En beslutning, der på Christiansborg sikkert virker smart, men giver ikke mening, når den skal udføres lokalt. Jeg skulle desuden hilse og sige, at det ikke er spor rart at være hende, der skal udføre en handling, der lige meget hvordan eller hvorledes man vender det, kommer til at virke mistroisk."

I Jyllands-Posten i mandags sagde Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), om de nye regler:

- Det er åbenbart magtpåliggende for et flertal på Christiansborg at styre det her i de mindste detaljer. Det ryger over i den pose, jeg kalder symbolpolitik. Jeg har ikke andet end hovedrysten til overs for det.

ak