Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen af regeringens finanslovforslag.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Finansloven sigter efter 'normal konjunktur inden for få år'

Regeringens finanslovforslag handler om at ride coronakrisen af.

Regeringens finanslovforslag sigter efter balance mellem de offentlige indtægter og udgifter i 2025. Coronakrisen brød 'helt ekstraordinært' rammerne i budgetloven, men i 2021 gælder budgetloven igen, og regeringen går efter 'normal konjunktur inden for få år'.

- Regeringen vil bruge mulighederne i budgetloven fuldt ud. Men vi går ikke på kompromis med ansvarligheden, sagde finansminister Nicolai Wammen (S), da regeringens finanslovforslag blev præsenteret mandag.

Dele af de enkelte elementer i finansloven var kendt på forhånd, blandt andet en 'krigskasse' med 9,2 mia. kr. til corona-beredskab.

- Det kan siges utroligt enkelt. Finansloven for 2021 kommer til at handle om at få Danmark igennem coronakrisen. Vi vil sætte gang i dansk økonomi efter coronakrisen, og vi skal sikre, at sundhedsvæsnet er rustet til at håndtere corona. Dermed er det også en helt anderledes finanslov, end vi er vant til. Der er færre penge til andre initiativer på grund af coronakrisen, siger Nicolai Wammen.

Han kalder bekæmpelse af arbejdsløshed og målet om at holde hånden under danske virksomheder og danske arbejdspladser afgørende i denne finanslov.

Regeringen ønsker stadig at prioritere klimaet og miljøet. Blandt flere tiltag vil regeringen afsætte 750 mio. kr. til grøn forskning. Derudover vil 200 mio. kr. over fire år gå til natur og biodiversitet.

mk / Ritzau

Se finanslovforslaget og rammerne for finanspolitikken.

Samtidig med finanslovforslaget og rammerne for finanspolitikken er også Økonomisk Redegørelse offentliggjort, se særskilt artikel.