
Af Søren Skjødt
I FADD (Foreningen af Danske Døgninstitutioner for børn og unge) har vi først hovedrystende noteret os Faxe Kommunes interne appel om at tilbyde en bonus til den socialrådgiver, der - med idehatten på hovedet og med personlig økonomisk tilskyndelse - kunne finde den bedste (billigste) måde at undgå anbringelser af børn.
Siden har vi taget til efterretning, at Faxes borgmester, Knud Erik Hansen (S), forholdsvist hurtigt efter den kække udmelding fra lederen af den lokale Børn og unge-forvaltning har kaldt eksperimentet for et 'et klart fejlskud'.
Hvad værre er, så er formanden for Børn og familieudvalget, en Steen K. Andersen (V) i BTs artikel (27/1 2012) citeret for - forsøgsvist - at berolige os alle ved at sige: 'Vi undersøger det (sagen, red.) og er det ulovligt, så bliver det stoppet'.
At en kommunalpolitisk udvalgsformand er nødt til at undersøge, om det ulovligt at sætte økonomi over barnets tarv i forbindelse med anbringelser af børn og unge tjener ikke manden til ære. Det ER ulovligt....
I stigende grad er vi vidner til, at kommunerne afprøver flere og flere - lad os kalde dem utraditionelle - modeller for, hvordan man kan undgå at anbringe de mest udsatte børn og unge. De kommunale forbehold mod anbringelser kan imidlertid få alvorlige konsekvenser for de udsatte børn og unge, hvis de ikke får det tilbud, de har brug for. Både økonomisk og menneskeligt.
Hvad bliver det næste
Vi har sådan set ikke noget imod konkurrencer, men det ville da være sjovere - hvis Faxe Kommune har 20.000 kr.- i overskud - at man bad de kommunale sagsbehandlere om at komme med gode ideer til, hvordan man kan få MERE for pengene - for eksempel den bedste inklusionsstrategi, den bedste måde at inddrage forældrene på eller den bedste handleplan - rettidigt afleveret.
Nogle kommuner er særligt udfordrede på økonomien, og alle kommunale udgifter må drøftes nøje. Det er vi alle interesserede i som skatteborgere. Men som samfundsborgere må vi også bede om effektive, målrettede og fagligt forsvarlige løsninger - også for de udsatte børn og unge.
I FADD har vi ikke fantasi til at forestille os, hvad det næste mon bliver. Måske dette forslag fra Faxe Kommunes Børn og Unge-forvaltning blev det eksempel, der kan få iderige kommuner til at se med mere alvor på, hvordan man kan stimulere kreativitet og nytænkning i håndteringen af anbringelsessagerne. Skulle nogen i den sammenhæng få brug for at tale ideer igennem med en villig samarbejdspartner, så er vi klar ved havelågen
Med venlig hilsen
Søren Skjødt, næstformand i FADD - foreningen af danske døgninstitutioner for børn og unge
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.