dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Familieklasse med tolk forbedrer hverdagen

På Valhøj Skole i Rødovre involveres tosprogede forældre i deres børns undervisning ved hjælp af en tolk. Initiativet er en stor succes og er udpeget til Månedens gode eksempel i juni
22. JUN 2009 12.43

RØDOVRE: Har man kun gået kortvarigt i skole eller måske slet ikke, kan det være vanskeligt at forstå, hvad lektier, frikvarterer og undervisning er. Kan man ikke læse, endsige forstå det danske sprog, er det en svær opgave at være forælder til et barn i skolealderen.

Det er situationen for flere forældre til børn på Valhøj Skole i Rødovre, hvor en stor andel af eleverne har en anden etnisk baggrund end dansk. Tolke har vist sig at gøre en uvurderlig forskel, skriver kommunen.

Skolen udpeges til juni måneds gode eksempel for initiativet "Familieklasse med tolk", et inkluderings- og udviklingsprojekt, der giver tosprogede forældre indsigt i deres børns skolegang og skaber et bedre skolehjemsamarbejde.

Skoleleder Bo Slemming lægger vægt på, at initiativet er været med til at styrke integrationen og sammenholdet blandt forældrene, der tager opgaven meget seriøst og giver udtryk for et stort udbytte.

- 'Familieklasse med tolk' har været et lille, men skelsættende projekt, der har gjort en stor forskel, siger han.

Valhøj Skole haft de såkaldte familieklasser siden 2007. Forældre og deres børn går over en periode på 12 - 16 uger i skole sammen en dag om ugen, og som udgangspunkt er det forældrene, der underviser deres børn med hjælp fra lærerne.

I skoleåret 2008/2009 oprettede skolen familieklasser med en håndfuld forældre og børn, der udelukkende har somalisk baggrund. Samtidig blev der ansat tolke, som oversætter forældrene og elevernes indbyrdes snak og alt det andet, der foregår. Siden har ledelsen og lærerne oplevet en markant forandring i eleverne og forældrenes adfærd. Tilbuddet er blevet modtaget så positivt, at flere forældre ønsker at fortsætte i familieklasse med deres øvrige børn.

Tolkene har blandt andet hjulpet forældrene til at forstå den danske kultur, hvor voksne taler og lytter meget til børnene. Eleverne får mere respekt for deres forældre, fordi de pludselig kender til og forstår deres børns hverdag. Forældrene deltager oftere i skolens arrangementer og ved nu, hvordan de kan støtte børnene i deres skolearbejde.

Undervisningsminister Bertel Haarder fremhæver, at initiativet har en positiv virkning, der rækker langt ud over klasseværelset:

- Familieklasse med tolk giver forældre, lærere og elever en chance for at få det optimale ud af skoletiden, trods et vanskeligt udgangspunkt. Er forældrene ikke selv vokset op i en dansk skoletradition, kan det være svært at forstå, hvad skolen kræver af dem og deres børn, og hvordan de kan hjælpe dem. Det giver initiativet dem mulighed for, siger han.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, finder også den særlige familieklasse givende for alle parter.

- Den ekskluderer ikke de somaliske forældre og børn fra resten af skolen, den inkluderer dem. Alle parter får en større forståelse for hinandens baggrund og behov. Det letter hverdagen for forældre, elever og lærere og skaber et samspil, der kommer hele skolen til gode, siger han.

Indtil videre har det kun været familier med somalisk baggrund, der har deltaget i familieklasse med tolk, men der er efter en positiv evaluering blandt lærere, elever, forældre og tolke planer om at videreføre tilbuddet, så også familier med anden etnisk baggrund kan deltage.

 

I 2008/2009 har Rødovre Kommune finansieret projektet. I det kommende skoleår financierer skolen selv tolkene.

 

Månedens gode eksempel
Hver måned peger Undervisningsministeriet og Danmarks Lærerforening en skole som 'Månedens gode eksempel.' Formålet er at skabe et positivt billede af det engagement, der bærer folkeskolen, og gøre det muligt for skolerne at drage nytte af andres succeser.

Skoleledere, skolebestyrelser og lærere har mulighed for at indstille deres skole. Alle indstillinger til at blive Månedens gode eksempel bliver lagt frem på Undervisningsministeriets hjemmeside som en slags database med inspiration til andre skoler.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/familieklasse-med-tolk-forbedrer-hverdagen

GDPR