Det viser rapporten ”Integrations- og oplæringsstillinger i kommunerne” fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Siden april 2006 har kommunerne kunnet oprette de særlige integrations- og oplæringsstillinger, hvor en indvandrer i 12 måneder arbejder 80 procent af tiden, mens resten bruges til oplæring. Lønnen er tilsvarende 80 procent af den overenskomst-mæssige takst.
Formålet med stillingerne er både at bidrage til integrationen via beskæftigelse og at rekruttere arbejdskraft til den offentlige sektor. Men rapporten viser, at ordningen endnu ikke har vundet indpas i kommunerne.
Travlhed bag uvidenhed
Ved udgangen af 2007 var der kun én kommune, der havde oprettet integrations- og oplæringsstillinger, mens 13 overvejede at gøre det. Alle 98 kommunale personalechefer deltog i undersøgelsen, og manglende kendskab til ordningen var en klar barriere for at bruge den. Travlhed på grund af strukturreformen blev ofte nævnt som forklaring på, at man ikke havde fået sat sig ind i ordningen. Endelig har den høje beskæftigelse sendt mange indvandrere i arbejde.
Men det var også markant, at en del personalechefer kendte til ordningen og fravalgte den, fordi de fandt den overflødig. De benyttede i stedet for andre ordninger for ledige, som de kendte i forvejen.
Super pædagogmedhjælper
Derfor fastslår rapporten også, at stillingerne i for høj grad ses som middel for ledige til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Der er væsentlige potentialer, som overses. Fx bør ordningen også ses som en karrieremæssig løftestang for medarbejdere, der er overkvalificerede til deres stilling - som den iranske lærer der arbejder som pædagogmedhjælper.
En anden gruppe, der sjældent er i fokus i de kommunale systemer, er udenlandske kvinder, der er gift og familiesammenført med danske mænd, som forsøger dem. En tredje ny målgruppe kan være medrejsende ægtefæller til højtuddannede udlændige, der er i Danmark via jobkort eller green-card. Det vil også gøre det det danske arbejdsmarked mere attraktivt for udlændinge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.