Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

EU-udbud er spild af tid

Tre ud af fire regioner og kommuner har ikke modtaget et eneste tilbud i de seneste fem år fra en leverandør i et andet EU-land. Regionerne vil hæve tærskelværdien til 1 mio. Euro
12. APR 2011 9.47

Regionerne er tvunget til at bruge en masse resssourcer på at gennemføre udbud efter komplicerede EU-regler. Men kun meget sjældent byder en leverendør fra et andet EU-land på opgaverne. Reglerne er dybt bureaukratiske og spild af både tid og penge, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).

En ny rundspørge i fem regioner og 64 kommuner viser, at kun 13 pct. af regionerne og kommunerne har skrevet kontrakt med en leverandør fra et andet EU-land inden for de seneste fem år. Tre ud af fire regioner og kommuner har ikke modtaget et eneste tilbud i de seneste fem år fra en leverandør i et andet EU-land.

Undersøgelsen viser også, at der gennemsnitligt bruges 250 arbejdstimer på processen omkring et typisk EU-udbud. Og spørger man de udbudsansvarlige i regionerne og kommunerne, mener hele 94 pct., at EU-udbudsreglerne er for bureaukratiske og kræver for mange administrative ressourcer.

Helt til grin
- EU-udbudsreglerne er dybt bureaukratiske og en tidsrøver ud over alle grænser, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).

- At man først sætter hundredvis af timer af til et gennemsnitligt udbud og derefter ikke hører fra en eneste udenlandsk leverandør, er jo helt til grin i en tid, hvor vi ellers sætter effektivitet i højsædet. Alt det her bureaukrati betyder jo i virkeligheden, at færre opgaver bliver konkurrenceudsat, fordi de folk, der arbejder med det, sidder begravet i papirdynger fra EU-udbud.

Danske Regioner foreslår, at man hæver tærskelværdien for EU-udbud til 1 mio. euro. I dag skal alle opgaver til en værdi af mere end 1.4 mio. kr. udbydes efter EU-reglerne.