
Regionerne er tvunget til at bruge en masse resssourcer på at gennemføre udbud efter komplicerede EU-regler. Men kun meget sjældent byder en leverendør fra et andet EU-land på opgaverne. Reglerne er dybt bureaukratiske og spild af både tid og penge, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).
En ny rundspørge i fem regioner og 64 kommuner viser, at kun 13 pct. af regionerne og kommunerne har skrevet kontrakt med en leverandør fra et andet EU-land inden for de seneste fem år. Tre ud af fire regioner og kommuner har ikke modtaget et eneste tilbud i de seneste fem år fra en leverandør i et andet EU-land.
Undersøgelsen viser også, at der gennemsnitligt bruges 250 arbejdstimer på processen omkring et typisk EU-udbud. Og spørger man de udbudsansvarlige i regionerne og kommunerne, mener hele 94 pct., at EU-udbudsreglerne er for bureaukratiske og kræver for mange administrative ressourcer.
Helt til grin
- EU-udbudsreglerne er dybt bureaukratiske og en tidsrøver ud over alle grænser, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).
- At man først sætter hundredvis af timer af til et gennemsnitligt udbud og derefter ikke hører fra en eneste udenlandsk leverandør, er jo helt til grin i en tid, hvor vi ellers sætter effektivitet i højsædet. Alt det her bureaukrati betyder jo i virkeligheden, at færre opgaver bliver konkurrenceudsat, fordi de folk, der arbejder med det, sidder begravet i papirdynger fra EU-udbud.
Danske Regioner foreslår, at man hæver tærskelværdien for EU-udbud til 1 mio. euro. I dag skal alle opgaver til en værdi af mere end 1.4 mio. kr. udbydes efter EU-reglerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.