
Af Thomas Jensen
Siden 2005 har man kunne stemme over internettet til lokalvalg og parlamentsvalg og EU-valg fra henholdsvis 2007 og 2009. Manden med ansvaret for it og sikkerhed i Estland er Tavi Martens. Rådet for Større IT-sikkerhed havde inviteret ham til Danmark for at fortælle om de estiske erfaringer i Landstingssalen på Christiansborg.
Det hele begyndte med indførslen af et id-kort i 1997. I 2006 var så godt som samtlige voksne estere i besiddelse af kortet. Det kan bruges til at betale busbilletter med, låne bøger på biblioteket, sygesikring, kørekort, bankkort og det indeholder en digital signatur.
- Det er et sikkert kort, fordi man netop er vant til at bruge det som et bankkort, og det kræver en pinkode, sagde Tavi Martens.
Det er muligt at stemme flere gange med kortet, men det er kun den sidste internetstemme, der bliver registreret. Stemmer man på almindeligvis i et stemmelokale, så er det den stemme, der er gyldig, selvom man allerede har stemt over internettet. I Estland kan man stemme over internettet i syv dage.
- For en almindelig pc-bruger tager det 25 sekunder at stemme, sagde Martens.
Helt konkret skal man ind på en hjemmeside. Her bruger man sin pinkode og identificerer sig selv. Herefter dukker kandidaterne op på skærmen. I Estland har man gjort sit yderste for, at der ikke bliver inddraget 3. personer. Den tekniske sikkerhed sikres gennem flere krypteringer og nøgler.
- Teknisk er det en simpel og gennemsigtig løsning, vi bruger. Vi underviser politikere og andre i hvad e-valg er. Der er mange sikkerhedseksperter inde over valghandlingen og bl.a. optællingen sker på en offline server, sagde Tavi Martens.
- Man kan stadig stemme ved afkrydsning af en stemmeseddel i et valglokale, men adfærden ændrer sig mere og mere. Folk gør alt andet på nettet, derfor forventer man også at kunne stemme på nettet, sagde han.
Mange stemmer i sidste øjeblik er der en ikke en fare for, at der sker uregelmæssigheder eller man stemmer mere end en gang?
- Det er ikke en diskussion, vi har haft endnu. I første omgang har vi været fokuseret på, at valgresultatet er retvisende, sagde Martens afslutningsvis.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.