
Af Thomas Jensen
Siden 2003 har Frederiksberg Kommune været frontløber for udbredelsen af e-valg i Danmark. Det er beviseligt godt for demokratiet, fordi det får fat i de unge og flere vælger at afgive en stemme, når man kan stemme elektronisk, konkluderer fungerende kommunaldirektør Bjørn Thomsen.
Allerede ved det første ældrerådvalg i 2003 var der 10 procent flere ældre over 60 år, der stemte, end ved tidligere valg. Frederiksbergs unge mellem 16-17 år tog også godt imod elektroniske valg på nettet eller sms i forbindelse med kommunalvalget sidste år - 30 procent stemte, hvilket var næsten det dobbelte af gennemsnittet af de 30 kommuner, der deltog i testvalget.
Frederiksberg Kommune har gennemført fem fuldt digitale valg til ældreråd, integrationsråd og ungevalg. Dvs. fjernvalg hvor vælgerne kunne stemme over internettet ligesom de kunne stemme traditionelt ved fremmøde og brevstemme.
Bemærkelsesværdigt har der ikke været en eneste klage i forbindelse med valgene. Tværtimod vil hverken integrationsråd eller ældreråd acceptere at valgene gennemføres uden mulighed for at stemme digitalt, idet flere stemmer og demokratiet bredes ud, lyder tilbagemeldingerne.
Ved lokalvalg bestemmer kommunerne selv, hvordan de tilrettelægges. Derimod skal der hjemmel til at digitalisere dele af valghandlingen ved landsvalg. På anmodning fra Frederiksberg Kommune gav Folketinget hjemmel til, at seks kommuner ved kommunalvalget i 2005 og 25 kommuner i 2009 anvendte såkaldte digitale valglister. Dvs. at de store manuelle bøger over stemmeberettigede på de enkelte valgborde blev erstattet af bærbare computere og digitale lister.
- Vi har simpelthen fået flere i stemmeboksene med elektroniske valglister, bl.a. fordi vi har afskaffet køerne ved valgstederne ved de seneste to kommunalvalg. Der er desuden sparet et til to borde væk i hvert valglokale. Vælgerne bestemmer således selv, hvilket bord de vil gå hen til, fortæller Bjørn Thomsen.
Sådan foregår det
Frederiksberg har sammen med 25 kommuner ved kommunalvalget benyttet sig af den såkaldte første fase i digitalt understøttede valg, hvor computere har erstattet de manuelle valglister. Vælgerens valgkort skannes ind ved valgbordet, og stemmeseddel udleveres. Netop fordi indskanning er så hurtig, og fordi vælgerne frit kunne gå til alle valgborgene, var der på intet tidspunkt kø på trods af at antallet af valgborde var reduceret. De digitale valglister var en ubetinget succes og en forbedret service over for vælgerne, hvilket vælgerne og de tilforordnede entydigt roste.
Anden fase i den digitale udvikling er digitale stemmebokse. Frederiksberg Kommune har sammen med syv andre kommuner søgt om at indføre digitale valgbokse ved landsvalg. Indtil nu har Indenrigsministeriet givet et nej.
Aktuelt arbejder Teknologirådet på en rapport, der skal belyse området. Den 17. juni afholder Rådet for Større IT-Sikkerhed en konference med fokus på e-valg på Christiansborg med eksperter, praktikere og politikere.
Ved digitale valgbokse skannes valgkortet og vælgeren får udleveret et lille kort. Som på en DSB-billetautomat finder man frem til sin kandidat. Maskinen laver et print, som lægges i stemmeboksen. Er der forskel i forhold til boksen, så er det boksen, der tæller.
Ved tredje fase, det som også kaldes for fjernvalg, kan man stemme hjemmefra, som ved integrationsråds-, ældreråds og ungevalget i forbindelse med kommunalvalget. Vælgerne fik tilsendt en kode, og kunne stemme fra deres hjemmecomputer.
Sikkerheden er i orden
Bjørn Thomsen mener ikke, at der ved fase to valg er nogen problemer med sikkerheden.
- Der er tale om lokale netværk. Og den computer, som vælgeren bliver registeret på, er ikke den samme som den digitale boks, der stemmes på. Desuden styrkes sikkerheden ved at de valgtilforordnede får ro til at kontrollere vælgeren, da alle informationer om vælgeren kommer op på skærmen og tiden ikke skal bruges på at bladre i manuelle lister.
Den videre vej mod digitalisering blev stoppet af Indenrigsministeriet sidste år. Otte kommuner gik ellers i udbud med et it-system.
- Vi var rimeligt sikre på et ja. Kommunaludvalget var positive, men fx problemerne med valghandlingen i Florida (problemer med hulkort red.) gjorde, at vi fik et nej fra Ministeriet. Vi skal være forsigtige, derfor skal digitaliseringen ske skridt for skridt, siger Bjørn Thomsen.
Nu bakker KL forslaget om forsøg med digitale bokse op, så om få år er der måske estiske forhold i Danmark.
- Jeg har to gange været i Estland for at følge deres fulde digitale valg. Her har man sågar oprettet digitale bokse i fire indkøbscentre, siger Bjørn Thomsen.
dknyt bringer en række artikler om e-valg i perioden op til en konference om digitale valg, der finder sted på Christiansborg den 17. juni.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.