
Af Thomas Jensen
Teknologien til digitale valg er så fremskreden, at det teknisk set er muligt at gennemføre digitale valg, men først skal der skabes tillid og gennemsigtighed. Det mener formanden for Rådet for Større IT-Sikkerhed, Christian Wernberg Tougaard, og borgerservicechef i Århus Lene Hartig Danielsen.
- I forhold til teknologien er vi i Danmark klar til at afholde et e-valg i fuld skala, men der er en lang tradition for den nuværende valghandling, som vælgerne har stor tillid til. Den tillid er sværere at skabe elektronisk og vi skal som samfund beslutte om det er den vej vil vil gå, siger Christian Wernberg Tougaard. Han er formand for Rådet for Større IT-Sikkerhed, der er arrangør af en konference om e-valg på Christiansborg den 17. juni.
Han mener, det er vigtigt, der kommer en livligere diskussion og drøftelse af e-valg i Danmark. For ikke alle muligheder 'er gode muligheder'.
Vigtigt med prøvevalg
- Det er vigtigt, at der kommer nogle forsøg med e-valg for at prøve teknologien af. Det er afgørende at høre, hvad borgerne mener om det. Det er vigtigt at skabe gennemsigtighed for at skabe den nødvendige tillid til digitale valg. Eksemplerne fra prøvekommunerne viser, at der kan skabes den nødvendige tillid, siger Christian Wernberg Tougaard.
I Århus afholdt man som den eneste af 30 kommuner ungevalg for 16-17-årige, hvor man skulle møde op og stemme ved en digital stemmeboks på et valgsted. I forvejen har 30 kommuner afprøvet elektroniske valglister med stor succes.
- Det var et bevidst valg, vi gjorde i forhold til ungevalg. Det hele kørte efter bogen med en valgbestyrelse og valgtilforordnede. Det var vigtigt med den folkelige kontrol, at vælgerne kunne møde de valgtilforordnede og politikerne i valglokalet face-to-face, og at afstemningen var hemmelig og foregik i en valgboks, forklarer borgerservicechef i Århus Kommune, Lene Hartig Danielsen.
Den digitale virkelighed
Den digitale virkelighed vil sandsynligvis se meget anderledes ud om få år, men der er forskel på dem, som stemmer digitalt og dem som stemmer analogt. Det viser erfaringerne fra bl.a. Frederiksberg Kommune.
- Ved forrige kommunalvalg interviewede jeg vælgere ved et valgsted, og dem under 40 år syntes, det ville være 'fedt' at kunne stemme over internettet, mens dem over 40 var mere forbeholdne, fortæller Christian Wernberg Tougaard.
- I den analoge verden bliver børn fx fra barnsben af opdraget i at færdes i trafikken. Det bliver givet videre fra forældrene, hvordan man skal stoppe for rødt osv. Det er indgroet i bevidstheden. Sådan fungerer den digitale verden ikke. Unge er fx 'fløjtende ligeglade' med, hvad de lægger på Facebook. Set i voksnes optik er det forkert med fx nøgenfotos, men om 15 år er det måske socialt acceptabelt. I starten var danskerne også meget forsigtige med Dankort og netbank. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før at borgerne i Danmark har den nødvendige tillid til e-valg, siger Christian Wernberg Tougaard.
--BILLEDE2--
Sikkerheden er i orden
Ved ungevalget i Århus viste der sig ikke nogen sikkerhedsmæssige problemer. Valgsystemet med digitale valgbokse var en del af et lukket kredsløb
- Valgbestyrelsen blev udstyret med et vist antal revisionsstemmer. Ingen vidste, hvor mange stemmer de andre i bestyrelsen var udstyret med. Der blev også forsøgt at snyde og fx genbruge koder, men det lykkedes ikke at snyde systemet, siger Lene Hartig Danielsen.
- Tilbagemeldingerne fra vælgerne har været positive. En mor kom med sin søn, der var svagtseende. Og han syntes også, det var nemmere at stemme digitalt, fortæller hun.
Der er eksempler på, at sikkerheden har haltet ved digitale valg. Ved et valg i Storbritannien var der navnesammenfald mellem en højreradikal kandidat og en anden kandidat.
- Den højreradikale kandidat blev valgt, men afgørelsen blev omstødt ved en retssag, fordi der var tale om fejl i systemet. Dette kunne man finde ud af, fordi man kunne spore stemmen til, hvem der havde afgivet den. Det er ikke muligt i Danmark, hvor vi har anonymiserede valg, men det er vigtigt at tage debatten om demokratisk kontrol og gennemsigtighed, fortæller Christian Wernberg Tougaard.
Alene det at optællingen er offentlig ved analoge valg giver en stor tillid til valghandlingen, mener Christian Wernberg Tougaard. I fald der indføres e-valg i Danmark, mener han der skal oprettes et kontroludvalg i stil med Folketingets Kontroludvalg af PET, der skal holde snor i sikkerheden og sikre gennemsigtighed. Han understreger samtidig, at der i Rådet for Større IT-Sikkerhed, ikke er nogen samlet holdning til om e-valg er en god idé. Rådet har taget initiativ til en konference om emnet, netop fordi ikke alle e-valgs-løsninger er lige gode.
Digitale fjernvalg ikke lige om hjørnet
Borgerservicechefen fra Århus ser ikke et digitalt fjernvalg, dvs. valg hvor man kan stemme fra sin egen computer, komme de første mange år.
- Med regeringens digitaliseringsstrategi og effektiviseringsbestræbelser, er det vigtigt at sætte en dagsorden med e-valg. Derfor skal digitale stemmebokse afprøves af ved rigtige valg. Det gælder for politikerne og vælgerne 'at få det i hænderne'. Vigtigst af alt er dog, at vi holder fast i sikkerheden, anonymiteten og neutraliteten, siger Lene Hartig Danielse.
dknyt bringer en række artikler om e-valg i perioden op til en konference om digitale valg, der finder sted på Christiansborg den 17. juni.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.