
Der er tale om et væsentligt løft af servicen til vores ældre borgere, og det er glædeligt, at den ekstra mia. kroner til ældre skal udmøntes efter lokale behov frem for efter minimumsstandarder.
KL er rigtig glad for et løft på 1. mia. kroner til ældreområdet, og at regeringen og forligsparterne undgik lovfæstede minimumstandarder. Med aftalen sikrer vi, at pengene går til den enkelte ældre og indfrielse af deres behov frem for forvaltning af rigide og bureaukratiske minimumsstandarder. Det er også en sejr for de svageste ældre og en tillidserklæring til medarbejderne.
Parterne bag finanslovsaftalen er enige om, at midlerne skal løfte ældreplejen, hvor der er størst behov i den enkelte kommune. Det kan eksempelvis være inden for bedre praktisk hjælp og personlig pleje (fx rengøring og bad), bedre forhold på plejehjem eller en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats.
Aftalen betyder, at kommunerne i forbindelse med ansøgning og regnskabsaflæggelse skal dokumentere, at midlerne er brugt på de forudsatte formål på ældreområdet. Efter to år skal der gøres status på, hvordan pengene er blevet anvendt.
Jeg vil gerne advare mod, at pengene skal udmøntes for bureaukratisk med ansøgninger og puljer. Vi har lige haft et flot kommunalvalg med den højeste stemmeprocent i mere end 30 år. Regeringen bør også i udmøntningen have tillid til, at det er kommunerne, der er tættest på borgerne, og ved, hvad den bedste indsats er.
Som led i aftalen afsættes der desuden 70 mio. kroner årligt, der skal sikre en tidlig og målrettet indsats over for børn og unge, der vokser op i udsatte familier. Det skal i løbet af de næste fire år skabe en mere sammenhængende forebyggelsesindsats, hvilket er i tråd med KL's ønsker fra forsommerens socialudspil 'Investér før det sker'.
Vi har brug for tidlige investeringer frem for symptombehandling. Det er derfor, at 'Investér før det sker' peger på tidlige indsatser, hvor der skal være fokus på familien som helhed. Vi ved, at den tidlige og forebyggende indsats er helt afgørende for en god opvækst, og derfor er det glædeligt, at aftaleparterne i høj grad anerkender og støtter den vej, som kommunerne allerede har valgt at gå.
Ud over løftet på en milliard kroner til ældre er det glædeligt, at finanslovsaftalen samtidig har fokus på at få sat gang i væksten, bl.a. ved at gøre det mere attraktivt at være i beskæftigelse.
KL glæder sig desuden over, at regeringen over de næste fire år vil afsætte 1,5 mia. millioner kroner til grøn omstilling.
Formand for KL, Erik Nielsen (S)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.