Direktør holder vejret: Ser ud til, hjemmepleje kommer igennem jul og nytår

Mens omikronsmitten stiger, er der plads til forsigtig lettelse i Kolding, hvor udlicitering af tånegleklipning og tøjvask er under overvejelse.

KOLDING: - Vi er en lille smule lettede over, at det ser ud til, vi kommer igennem jul og nytår, inden smitten topper, siger Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør i Kolding Annette Lund til DK Nyt.

- Det er lidt nemmere at håndtere, når det ikke er ferieperiode, siger hun med henvisning til det store pres, der er på ældreplejen - især i hjemmeplejen - på grund af mangel på personale.

Mens flere kommuner i løbet af december har set sig nødsaget til at gå i nødberedskab og aflyse opgaver og besøg hos ældre, der er visiteret til hjælp, er det ikke kommet helt så vidt i andre.

Det gælder blandt andet i Kolding, hvor kommunen dog har bedt pårørende om at hjælpe til. Og de balancerer på kanten, fortæller Annette Lund. Det er både rekrutteringsproblemer og sygemeldinger, der giver udfordringer. 

- Vi har fire medarbejdere, som formentlig er smittet af den samme borger, og det presser os. 

- I øjeblikket er al fokus rettet mod januar og februar i forhold til, hvordan smitten udvikler sig. Vi tør næsten ikke trække vejret, siger Annette Lund.

Gordisk knude

Samtidig er der opmærksomhed omkring, hvad andre gør, men der må kigges langt efter løsninger.

- Det er virkelig en gordisk knude. Vi kommer nemt til at stjæle fra hinanden, og det er jo ikke løsningen, siger direktøren. 

Det bekymrer hende, at de slider så hårdt på medarbejderne, at de måske ender med at slide dem op. For det er afgørende, at de har lyst til at blive i faget. Derfor overvejer man i kommunen at udlicitere nogle opgaver, der kan frikøbe tid i hjemmeplejen, selvom det vil være dyrere. 

- Skal vi fx finde et firma, der kan køre rundt og hente vasketøj og aflevere det igen, når det er vasket og lagt sammen. Eller en der kører rundt og klipper tånegle. 

Mere fleksibilitet 

Et andet sted, hvor der Annette Lund ønsker at sætte ind, så snart der bliver overskud til det, er at få ophævet tidsbegrænsningen på rengøring, der i dag ligger mellem klokken 7-17 i hverdage. Det vil også medføre en fordyrelse, men det vil samtidig åbne op for, at fx studerende kan komme og gøre rent om aftenen og i weekender. 

- Vi ved, at mange ældre, synes, weekenderne kan være lange, så det kunne være rart, at der kom en og gjorde rent i en time, siger hun.

Kommunen holder også fortsat fast i klippekortydelserne. Det er vigtigt, mener Annette Lund.

- Det kan skabe stor livsglæde, at der er en, der kommer og læser højt eller går en tur, siger hun.