dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Den øvre middelklasses højskoleophold:
Det er de veluddannedes børn, der kommer på efterskole

Efterskolerne er blevet til 'et højskoleophold for børn af forældre med videregående uddannelser', siger forsker.
25. SEP 2022 8.20

Når tusinder af unge i dag besøger landets efterskoler, vil langt de fleste komme fra hjem, hvor forældrene har videregående uddannelser.

Blandt 68 procent af eleverne på efterskolerne har forældrene en videregående uddannelse, viser en gennemgang af uddannelsesniveauet, som Fagbladet 3F har foretaget i forbindelse med Efterskolernes Dag.

Seniorforsker i uddannelse ved Vive Jens-Peter Thomsen siger, at tallene afspejler, hvordan efterskolerne i dag er et sted, hvor unge kommer for at dannes og få en oplevelse.

- Efterskolerne har generelt udviklet sig til at være et højskoleophold for børn af forældre med videregående uddannelser, siger han.

Øjenåbner

Han mener, at en del faglærte og ufaglærte familier fravælger at sende børnene på efterskole, da de ikke har råd.

Hvor det på efterskolerne er syv af ti elever, som har forældre med en videregående uddannelse, så er det kun halvdelen af eleverne i folkeskolens 9. og 10.klasse, viser tallene.

Med ni ud af ti elever på efterskolen, hvor forældre har en videregående uddannelse, ligger Flakkebjerg Efterskole i toppen af toppen blandt efterskolerne. Forstander Jan Coermann er tydeligt overrasket, da han præsenteres for tallene.

- For mig er det en øjenåbner. Jeg tør ikke sige, hvad vi kommer til at gøre ved det her, og jeg skal også bruge lidt mere tid, før jeg kan gennemskue, om det er et problem for os. Men jeg vil tage det op med min bestyrelse, og vi vil helt sikkert diskutere, om det er noget, vi skal prøve at ændre, siger han.

Mange har ikke råd

Børne og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), har selv to børn, som skal på efterskole. Og hun erkender, at undervisningen på en række efterskoler bærer præg af, at “de samler den øvre middelklassesbørn”.

- Men jeg mener, det største problem er, at en stor gruppe i samfundet ikke har råd til at sende børnene på efterskole. En efterskoleplads koster jo nogenlunde det samme som at lease en Audi. I mange familier kan det simpelthen ikke hænge sammen økonomisk, siger hun.

For selvom egenbetalingen på efterskolerne allerede afhænger af forældrenes indkomst, ønsker Pernille Rosenkrantz-Theil at ændre på tilskudsgrænserne, så forældre med høje indkomster betaler mere, mens tilskuddet til lav- og mellemindkomsterne øges, siger hun.

Fakta

Efterskoler hvor mere end 90 procent af eleverne har forældre med en videregående uddannelse:

Flakkebjerg Efterskole
Odsherreds Efterskole
Ollerup Efterskole, sang og musik
Ryslinge Efterskole

 

sfe

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/det-er-de-veluddannedes-boern-der-kommer-paa-efterskole

GDPR