dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
53 pct. af den danske befolkning er moderat eller svær overvægtig (Arkivfoto).
Jeff Haynes, Ritzau Scanpix

Danskerne er for tykke og for dovne

Mere end halvdelen af befolkningen er overvægtig. Selv de unge bevæger sig for lidt, viser ny befolkningsundersøgelse. Danske Regioner efterlyser en folkesundhedslov.
10. MAR 2022 6.45

Vi bevæger os alt for lidt og bliver stadigt tykkere. Det viser Danmarks største nationale sundhedsundersøgelse "Hvordan har du det", som over 180.000 borgere har svaret på. Undersøgelsen er gennemført for fjerde gang siden 2010.

Mens det går den rette vej med alkohol og tobak, så ser det værre ud med fysisk aktivitet og overvægt. I alt er 53 procent af den voksne befolkning moderat eller svær overvægtig. (BMI over 25, red). Samtidig bevæger danskerne sig for lidt.

Næsten 60 procent af de voksne opfylder ikke FN’s sundhedsorganisation WHO's minimumskrav for fysisk aktivitet. Tallet var 29 procent i 2017.

Regioner vil have sundhedslov

Mest bekymrende er det, at selv blandt de unge i undersøgelsen lever kun omkring 50 procent op til anbefalingen.

- Tallet handler ikke om, hvad man går til, men om at bevæge sig overhovedet. Så vi bevæger os alt for lidt. En stor gruppe på 20 procent især blandt de yngre bevæger sig endda utroligt lidt med kun stillesiddende fritidsaktiviteter, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.

Formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), mener, at undersøgelsen understreger behovet for en folkesundhedslov.

- Vi bliver nødt til at tænke sundhed bredt ind i al politik. Når man laver byplanlægning og uddannelser, så skal sundhed være med fra starten. Der er alt for mange barrierer for at lave noget fysisk. Det skal være meget nemmere for os alle sammen at leve sundere, siger han. For undersøgelsen viser faktisk, at rigtigt mange gerne vil spise mere sundt og bevæge sig mere, hvis det var lettere, siger Anders Kühnau.

Sammen med 70 andre organisationer står Danske Regioner bag kravet om en ny folkesundhedslov, hvor sundhed skal tænkes ind i alle politikområder.

Cykling som genvej

Når det handler om at gøre befolkningen mere hverdagsaktiv, så er cyklen en nem vej. Desværre har udviklingen de senere år bragt Danmark væk fra sin opfattelse af sig selv som cykelland.

Tallene for hverdagscyklismen har været i frit fald. Og børn og unge cykler mindre og sjældnere.

- Cykling er ikke den eneste måde at være aktiv på. Men den er så tilgængelig og bringer dig langt omkring. Vi står overfor en folkesundhedskrise, hvis vi ikke indarbejder fysisk aktiv transport i vores hverdag. Hver kilometer, vi cykler, sparer ifølge Transportministeriet samfundet for otte kroner i forlænget levetid og forbedret helbred, siger siger Klaus Bondam, direktør i Dansk Cyklist Forbund.

Han peger på fradrag for aktiv grøn transport, gode cykelstier, cykelparkering samt god koordinering med den kollektive trafik som veje at gå på.

Odense cykler

Odense Kommune har i en årrække haft fokus på cyklismen.

- Vi udvider hvert år vores net af supercykelstier. Det kommer alle til gode inklusive børnene, og binder byen sammen, siger Odenses sundhedsrådmand, Tommy Hummelmose (K).

- Desuden har vi et projekt kaldet cykelleg, hvor en instruktør tager rundt til alle skolerne for at gøre det mere sjovt at cykle. Vi er på med bilfri zoner omkring skolerne, så der ikke holder en masse biler og læsser børn af. Vi anbefaler også skolevejen til børn i materialet til forældrene. Vi har også færdselskontaktlærere på alle skolerne, som forældrene og kommunen kan bruge omkring de lokale forhold, siger han.

Samtidig udvider kommunen hvert år nettet af cykelstier og gør dem bredere, så de bliver mere trygge for børnene at køre på.

Ritzau

 

FAKTA
Børn og unge cykler mindre og sjældnere
 
* Set i forhold til antal kilometer per dag faldt cykling hos de 10-17-årige med knap 25 procent i årene 2009-2019.

* De 16-24-åriges brug af bil steg på tre år med 14,7 procent, mens brug af cykel generelt faldt med 15,1 procent.

* Andelen af mindre børn, der cykler til og fra skole, faldt med knap 30 procent fra 1993-2000.

* Danske børn har ifølge WHO europæisk bundrekord i fysisk aktivitet.

* Kun 26 procent af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktiv mindst 60 minutter dagligt.

* Sundhedsstyrelsen peger på mere cykling som en måde at få mere bevægelse ind i børns hverdag.

Kilder: Allebørncykleralliancen, DTU's Transportvaneundersøgelse, WHO og Danske Regioner.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/danskerne-er-for-tykke-og-for-dovne

GDPR