
Hver femte borger i hovedstadsområdet får dårlig samvittighed, når der skrues op på radiatoren. Det viser en ny undersøgelse lavet af Userneeds for Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR).
Ny politisk beslutning gør, at hovedstadsregionens fjernvarmekunder nu kan se frem til at blive endnu mere miljørigtige, når der i fremtiden skrues på radiatorerne, oplyser CTR og VEKS.
Målet er nemlig, at fjernvarme i 2025 skal være CO2-neutral hos CTR og VEKS (Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S), der indkøber varme på vegne af op mod 400.000 kunderi hovedstadsområdets kommuner. Det betyder, at Danmarks samlede CO2-udledning på varmeområdet reduceres med cirka 10 pct. Hermed tager CTR og VEKS et konkret initiativ til at opfylde kravene til miljøvenlig produktion i overensstemmelse med anbefalingerne fra Klimakommissionen og Varmeplan Danmark.
Teknik - og miljøborgmester i Københavns kommune, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), er formand for CTR og glæder sig over den fælles målsætning:
- Det her er et vigtigt skridt på vejen mod at blive verdens første CO2 neutrale hovedstad. I fællesskab med VEKS kan vi nu lægge pres på energiselskaberne og regeringen, så vi kan komme endnu længere med omstillingen til en bæredygtig energiforsyning i hovedstaden.
Omstilling på tværs af kommunegrænser
Formand for bestyrelsen i VEKS, Finn Aaberg (S), deler Bo Asmus Kjeldgaards begejstring for beslutningen:
- Det er rigtigt fornuftigt allerede nu at foretage den første omstilling fra fossilt brændsel til biomasse. Og det er mindst lige så fornuftigt, at beslutningen tages på tværs af kommunegrænser og i et langsigtet perspektiv. Der findes ingen hurtige og lette løsninger i forhold til vores klimaudfordringer, så vi må gå nye veje og skabe alliancer på tværs af geografiske og organisatoriske grænser.
Både CTR og VEKS arbejder på flere planer for at føre beslutningen ud i livet. Planerne indebærer omlægning af kulfyrede anlæg til biomasse, udvikling af geotermiske anlæg og forventning om, at affaldssektoren fjerner plastik før forbrændingen. Omlægningen af kulfyrede anlæg til biomasse er det tiltag, der vil betyde mest for CO2-reduktionen. Denne omlægning forventes ikke at være forbundet med ekstra udgifter for forbrugerne, da der ikke er afgifter på biomasse.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.