
Microsoft dominerer markedet totalt med en markedsandel på 95 procent, når det gælder computerprogrammer, og åbne standarder er et forsøg på at skabe mere konkurrence på markedet.
Der har længe været heftig debat om to typer af åbne standarder: ODF (Open Document Format), som venstrefløjen har været tilhænger af - og det Microsoft-udviklede OOXML.
Alle bag et kompromis
Nu er alle Folketingets partier blevet enige om et kompromis ? nemlig at begge standarder vælges i en forsøgsperiode, der går fra årsskiftet til den 1. juli 2009. Det betyder, at fra årsskiftet skal nyindkøbte offentlige edb-systemer kunne håndtere mindst én af de to standarder.
Prøveperioden skal evalueres i første halvår 2009 af en tredjepart med henblik på en ny vurdering i Folketinget.
IT-chefer vil vælge det nemme
Kritikerne af at indføre to standarder i stedet for kun én har bl.a. fremført, at it-cheferne vil være tilbøjelige til at vælge Microsofts nye standard OOXML, fordi den minder mest om det, man kender i forvejen og derfor vil virke som det sikre kort.
Men det afviser Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen som det rene vrøvl.
- Jeg har meget større tillid til de offentlige it-chefer. De meldinger jeg har fået, går på at it-cheferne synes det er spændende at få to typer at vælge imellem, i stedet for at skulle låse sig fast. Det giver simpelthen større valgfrihed. For nogen vil der være penge at spare ved én type dokumentformat ? for andre noget andet. Det skal praksis nu vise, siger Michael Aastrup Jensen til dknyt.
Skal kunne klare sig selv
- Kritikerne har også påpeget, at Microsofts åbne standard i virkeligheden slet ikke er rigtig åben?
- Bortset fra, at IT- og Telestyrelsen har sagt god for den som en åben standard, så handler diskussionen for mig grundlæggende om på forhånd ikke at fravælge noget frem for noget andet ? men give frihed til at vælge. Det virker lidt på mig, som om ODF-tilhængerne vil holde Microsofts nye produkt ude, fordi de simpelthen er imod Microsoft. Men som jeg ser det, er konkurrencen og det frie valg afgørende. Det bedste produkt, skal kunne klare sig selv pga kvalitet og ikke fordi man holder en konkurrent væk.
Spændt på ISO-godkendelse
I øjeblikket er Microsofts standard OOXML ved at blive vejet og målt ift til at blive ISO-certificeret som åben standard.
- Jeg må da indrømme, at jeg er spændt på, hvad det ender med. Hvis OOXML bliver ISO-godkendt, så har jeg meget svært ved at se, hvorfor den ikke skulle indføres i det offentlige, siger Michael Aastrup.
Ekstremt ambitiøst
Kritikken mod at indføre to åbne standarder kommer ikke mindst fra Foreningen af Open Source Leverandører (OSL). Foreningens formand Morten Kjærsgaard har bl.a. argumenteret med, at der med to åbne standarder vil bliver brugt en masse krudt på at få de to dokumenttyper til at snakke sammen, i stedet for at bruge kræfterne på noget mere fremadrettet og innovativt.
Det er Michael Aastrup helt uenig i.
- Jeg ser det netop som ekstremt ambitiøst at få disse to åbne standarder til at tale sammen. Sådan fungerer det jo allerede med billedformater, hvor man har programmer, der kan åbne en række forskellige billedformater, siger han.
Op i verdens absolutte førerfelt
Michael Aastrup mener, at Danmark med den nye aftale kommer i verdens absolutte førerfelt på konkurrence og åbenhed, mener.
- Ved at sikre konkurrence på filformaterne i den offentlige administration, så sikrer vi en fortsat udvikling og åbenhed for dansk IT i årene fremover. Med lidt held kan det endda føre til besparelser i det offentliges IT-udgifter, som så kan benyttes til andre nyttige formål, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.