
Åbne standarder er software, som kan tale med computersystemer, uanset hvem der laver programmer til dem. Dermed stiller Danmark sig op i rækken af lande, som vil forsøge at bryde Microsofts dominans.
Microsoft sidder på mindst 95 procent af markedet i Danmark ? en dominans der får Mejerigiganten Arlas markedsandel til at ligne reel konkurrence, som formanden for Foreningen af Open Source Leverandører (OSL), Morten Kjærsgaard, udtrykker det.
Men vandene skilles i spørgsmålet om, hvorvidt der skal indføres EN eller TO åbne standarder. Fortalere for to åbne standarder er Videnskabsministeriet/IT- og Telestyrelsen sammen med V og K. Fortalerne for at indføre EN åben standard er bl.a. Foreningen af Open Source og bl.a. SF og Enhedslisten. Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti er foreløbig lidt mere afventende i spørgsmålet
En standard giver sund konkurrence
Tilhængerne af én åben standard får nu opbakning af en ny rapport fra Copenhagen Business School (CBS), som er blevet udarbejdet på anmodning af OSL.
Rapporten, som offentliggøres i dag, gør op med konkurrencefordelene ved at vælge to dokumentstandarder.
- Én dokumentstandard (ODF) vil give sund konkurrence
- To standarder vil føre til krig og reelt være en anbefaling af Microsoft
Så klart udtrykker professor ved Copenhagen Business School, Peter Møllgaard, og direktør i Copenhagen Economics, Claus Kastberg Nielsen sig i en rapporten.
Vil føre til krig
Her fremhæves det, at valget af to dokumentstandarder ikke vil føre til konkurrence, men nærmere krig mellem de to standarder.
En krig, som ikke nødvendigvis vil føre til, at den bedste standard vinder, men som derimod sandsynligvis vil kåre den standard som vinder, der i forvejen har et forspring på markedet:
"Det er vores vurdering, at det faktum, at omkring 95% af de offentlige myndigheder anvender Microsoft Office, i sig selv kan betyde, at brugerne vil samle sig om OOXML" (Microsofts nye åbne standard, som stadig er under udvikling, red), hedder det i rapporten.
Sander støtter Microsoft
- Det er godt, at vi nu får slået fast, at Videnskabsministeriets anbefaling af to standarder reelt er en meget direkte støtte til Microsoft, siger Morten Kjærsgaard, formand for Foreningen for Open Source Leverandører.
- Det forekommer så åbenlyst forkert at vælge to standarder for det samme område, og det vækker undren overalt, hvor jeg kommer - i Danmark og i udlandet. Jeg er meget tilfreds med, at rapporten fra CBS rammer en pæl igennem det synspunkt, at to standarder vil give en sund konkurrence. Rapportens forfattere forudser tværtimod et dyrt 'vent-og-se' scenarie, hvor markedet vil tøve med videreudvikling. Markedet vil forsøge at forudsige, om der er en standard, der vil blive dominerende, for så at lægge æggene i den kurv, siger han.
FAKTA: Fra rapporten 'Åbne standarder og konkurrence'
?Med én åben standard for dokumentformatet bliver kunderne ikke låst fast til én leverandør. Den større mulighed for at skifte leverandør betyder, at konkurrencen på pris og kvalitet forstærkes. Dermed undgår man at komme i den situation, som har ført til misbrugssagerne i USA og EU, hvor manglende adgang til koden har vanskeliggjort konkurrencen. Det er her vigtigt, at dokumentstandarden er helt uafhængig af, hvilket styresystem der anvendes.?
"Hvis der anbefales to standarder, hvoraf én er sponsoreret af Microsoft, nyder godt af bagudkompatibilitetet med det proprietære, binære .doc-format og af en installed base svarende til 95% af dokumenthåndtering i det offentlige, vil dette reelt være en anbefaling af én de facto standard: Den af Microsoft udviklede OOXML."
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.