Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Borgmester Hans Østergaard (V) forstår ikke, hvorfor håndtrykket skal gøres til et problem. Det kan sagtens klares forsvarligt med håndsprit.
Foto: Mads Dalegaard, Ritzau Scanpix

Imens Folketinget behandler lovforslag:
Borgmester giver hånd til otte nye statsborgere

Ringkøbing-Skjerns borgmester, Hans Østergaard (V), bød på grundlovsdag otte nye statsborgere velkommen - med håndtryk.

RINGKØBING-SKJERN / VORDINGBORG: Om både Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) og Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V) kan man sige, at de ikke gjorde som anbefalet ved deres nyligt afholdte statsborgerskabsceremonier. Også selvom den ene borgmester valgte ikke at give hånd, mens den anden valgte at gøre det.

For mens Folketinget behandler et lovforslag, der skal suspendere reglen om håndtryk ved tildeling af dansk statsborgerskab, har Udlændinge- og Integrationsministeriet skrevet, at de opfordrer kommuner til at vente med at afholde ceremonierne, til lovarbejdet er gjort. Det skete, efter flere kommuner valgte at aflyse ceremonierne, og efter at minister Mattias Tesfaye (S) efter længere tid uden melding meldte ud, at han midlertidigt ville sætte en stopper for håndtrykket som følge af coronapandemien.

En melding, som Vordingborg-borgmester Mikael Smed (S) kort efter læste så hurtigt, at han ikke fik detaljen med om lovarbejdet, og derfor valgte at afholde en ceremoni med håndtryk, hvilket resulterede i syv ugyldige statsborgerskaber. Og en melding, som Ringkøbing-Skjern borgmester Hans Østergaard (V) i fredags, lige knap to måneder efter, valgte at trodse, da han tildelte otte nye statsborgerskaber.

'Lad os nu komme videre,' lyder det fra begge borgmestre. Alle mulige andre lovændringer kan køres igennem som hastebehandling, men ikke denne, lød det fra Mikael Smed til DK Nyt i april, og på nuværende tidspunkt forstår Hans Østergaard ikke, hvorfor det er problematisk at give hånd, når smittetrykket er faldet. Han havde oprindeligt planlagt håndtrykket i april, men udskød det.

- Jeg lytter til, at man arbejder på en lovændring, der skal suspendere den del, der hedder håndtryk. Men for mig er det helt hovedrystende. Lad os nu komme videre, siger han nu til TV Midtvest.

Over for DR pointerer han, at han ikke forstår, hvorfor man gør håndtrykket til så stort et problem, og at man godt kan sikre, at hygiejnen er på plads med håndsprit. 'Hvornår er det, man vil udsætte håndtrykskravet til?', spørger han. Bliver lovforslaget vedtaget, vil kravet blive suspenderet på ubestemt tid. Indtil videre er det på dagsordenen til behandling i Folketinget i midten af juni.