- Langt mere end at have fine papirer med de rigtige formuleringer, gælder det om, at de mål og idealer, der kan findes i de pæne papirer, også kan genfindes ude i virkeligheden på stedet.
Akkrediteringsansvarlig Jan Alder forklarer en del af essensen i det arbejde, der efter en prøveperiode i 2005-07 nu er inde i en fase, hvor omkring 150 ud af landets 550 opholdssteder for børn og unge er ved at erhverve et blåt stempel på, at de gør deres arbejde godt.
LOS - Landsforeningen af opholdssteder, bosteder og skoletilbud - arbejder med en akkrediteringsmodel, der skal sikre, udvikle og dokumentere kvaliteten i indsatsen på private sociale tilbud. Eller kort sagt: en kvalitetsordning, der sikrer ekstern dokumentation for, at et socialt tilbud gør det, de siger de gør ud fra akkrediteringsstandarderne.
- De første 50 er nu akkrediterede efter de første standarder, som blev revideret lidt i et samarbejde med nogle af brugerorganisationerne på området - bl.a. Baglandet og FBU - landsforeningen for forældre med anbragte børn.
Andre 64 opholdssteder er nu i gang og omkring 50 står klar til at komme med i forløbet, som ikke alle bare kommer igennem uden videre. Ud af de første 50 fik fire opholdssteder kun betinget akkreditering. Typisk var en udviklingsplan ikke revideret hvert halve år, som den skal. Eller måske kunne medarbejderne ikke gøre rede for stedets kerneydelser. At en enkelt nyansat ikke kan, kan måske forklares, men hvis hveranden ansat ikke har styr på det, er det problematisk.
Ikke på Tilbudsportalen
Lige nu er 31 officielle fagfolk med i arbejdet - det er tilsynskonsulenter fra kommunerne, professionelle døgnpleje-konsulenter og LOS-ansatte, der i teams bruger en hel dag på et sted på et såkaldt audit.
LOS har forgæves forsøgt at få det nye kvalitetsstempel ind på Tilbudsportalens oversigt over de enkelte opholdssteder. Når sagsbehandlerne rundt om i kommunerne søger på egnede steder til netop deres børn og unge, ville et kvalitetsmærke hjælpe til med at gøre det valg nemmere.
- Det er irriterende for os, at vi ikke kan få det med på Tilbudsportalen - og de enkelte opholdssteder må så nøjes med at vise det på deres hjemmeside. Begrundelsen er it-teknisk, men det er da lidt fattigt, siger Jan Alder, der står i spidsen for arbejdet med at højne kvaliteten.
Han kan iøvrigt berette om bestræbelser på at videreføre arbejdet med akkreditering til nye institutionstyper som væresteder, beskyttede værksteder og institutioner for autister.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.