
Niels Carsten Bluhme, der er direktør for Miljø- og Teknikforvaltningen i Albertslund Kommune, forklarer via en pressemeddelelse fra Rockwool:
- Vi har i mange år arbejdet hårdt på at minimere energiforbruget i vores 120 kommunale bygninger, og vi fik også knækket den opadgående kurve. Men derefter oplevede vi en stagnering og måtte se os om efter nye muligheder.
- Det er grunden til, at vi i dag har en målsætning om, at alle eksisterende kommunale bygninger, der står over for en renovering, skal laves om til passivhus-standard. Det er et omfattende arbejde, men det er nødvendigt.
Kommunen skønner, at energirenoveringen af de kommunale bygninger vil bidrage med en reduktion på ti procent af kommunens samlede CO2-mål for 2015. Energirenoveringen vil bl.a. inkludere nye facader og nye tage med ekstra isolering, så bygningerne kan leve op til passivhus-standarden.
Andre bygninger som f.eks. pavillonbørnehaver bygget i 60’erne og 70’erne rives ned for at blive erstattet med helt nye passivhus-institutioner.
Albertslund Kommune er et resultat af det byggeboom, der skete for 40 til 50 år siden. Meget byggeri består af betonbygninger og typehuse – det gælder både de kommunale bygninger og private boliger – og der gemmer sig et enormt potentiale for energibesparelser blandt de 220.000 m2, som de kommunale bygninger udgør.
Men det kræver investeringer i milliardklassen, og i erkendelse af, at det er et projekt, som man ikke kan klare selv, har kommunen oprettet en Miljøvidenpark, hvor aktører fra kommunen, forskningsinstitutioner, rådgivere og entreprenører mødes og udveksler idéer.
- Vi har oprettet vores Miljøvidenpark, fordi det er nødvendigt at modernisere og energirenovere vores by. Det er en opgave, som skal løftes i flok af mennesker, der har den nødvendige viden og de gode idéer – og som kan tiltrække midler til at udvikle idéerne for. Endelig skal disse idéer omsættes i kommunens bygninger og ende som showcase for energirigtig renovering i resten af landet og i udlandet, siger Niels Carsten Bluhme.
Der er allerede kommet konkrete tiltag ud af Miljøvidenparken. Et eksempel er udviklingen af nye superlavenergi belysningsarmaturer til belysning af offentlige stier og parker med en ny teknologi baseret på lysdioder.
Den største barriere er regeringens politik
Albertslund Kommune har en lang tradition for at forankre miljø- og klimaprojekter både blandt borgerne og politikerne med bl.a. aktive borgergrupper og studieture for kommunalbestyrelsen. Det har skabt en helt speciel ånd i kommunen og har banet vejen for de fleste miljø- og klimaprojekter.
Alligevel støder kommunen ind i barrierer, som paradoksalt nok kommer fra den regering, som stiller de høje krav om energibesparelser.
- Det er svært at leve op til regeringens krav, når de fører en så stram politik i forhold til kommunernes budgetter og lånemuligheder. Det er nok den største barriere og udfordring i arbejdet med at energirenovere vores by. Det er en håbløs politik og meget generende for vores projekt.
- Derudover savner vi skrappere lovkrav, som kan give os hjemmel til at kræve yderligere energireduktioner ved renovering af eksisterende boliger, og flere fælles EU–standarder på byggekoncepter og komponenter, konstaterer Niels Carsten Bluhme.
Albertslund Kommunes CO2-reduceringsmål
* I 2010 vil kommunen have nedbragt sit samlede CO2-udslip med 50 procent i forhold til 1986
* I 2050 skal det være reduceret med 80 procent.
* I 2003 var udslippet reduceret med 40 procent (opnået primært gennem fjernvarmereduktion).
* Målet er at opnå følgende besparelser inden 2015:
- Boliger: 60 % = 109.800 ton CO2
- Kommunale bygninger: 10 % = 18.300 ton CO2
- Erhverv: 15 % = 27.450 ton CO2
- Trafik: 15 % = 27.450 ton CO2
Private boliger energirenoveres også
Ud over energirenovering af de kommunale bygninger har Albertslund Kommune i samarbejde med BOVEST og med støtte fra Landsbyggefonden sat gang i et projekt, der skal energirenovere ca. 2.500 typehuse og betonlejligheder i Albertslund SYD.
For at gøre renoveringen attraktiv for borgerne kan de samtidig få individuelle ønsker i forhold til modernisering af deres bolig opfyldt. På sigt er det planen, at lignende projekter skal gennemføres i flere større bydele.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.