Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Afstemning om betalingsring lovstridig

Dansk Folkepartis ønske om, at en københavnsk betalingsring skal til folkeafstemning kan ikke lade sig gøre, mener ekspert
KORT NYT22. SEP 2011 6.52

HOVEDSTADEN: En folkeafstemning om den omstridte betalingsring i hovedstaden vil være i strid med Grundloven, vurderer professor i statsforfatningsret Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet. For ifølge Grundlovens paragraf 42, så kan 'love om direkte og indirekte skatter' nemlig slet 'ikke undergives folkeafstemning', skriver Politiken.

Og betalingsringen er nemlig at betragte som en lov om skat, mener professoren. Hvis Dansk Folkeparti skal gennem folketinget med sit ønske om en folkeafstemning, vil det kræve underskrifter fra 60 medlemmer.

- I det øjeblik de 60 underskrifter måtte blive lagt på bordet, vil det være den nye statsminister, som skal tage stilling til, om hun mener, at det kan undergives folkeafstemning. Det vil foregå på hendes ansvar. Hvis hun siger, at det skal sendes til folkeafstemning, har problemet løst sig selv. Men hvis hun siger, at det kan det ikke, fordi det er en skat, så kan hun bare lade være med at udskrive en folkeafstemning, siger Jørgen Albæk Jensen til avisen.

mou