
Af Paul Hegedahl
Simon Borchmann, Stefan Iversen, Mette Kunøe & Per Stounbjerg (red.):
'Århushistorier. Fra bjerget til byen, 4';
Aarhus Universitetsforlag/Det humanistiske fakultet, Aarhus Universitet, Århus 2009.
185 s., hft., 20 x 22 cm, ill., noter til hvert kapitel, litteraturliste.
Kr. 99,00 inkl. moms. (ja, kr. 99,00)
ISBN 978-87-7934-436-5.
Det Humanistiske Fakultet forærer 500 eksemplarer af bogen til Århus Sygehus.
Landets gymnasier og regionens biblioteker har også modtaget eksemplarer.
Bogen er en del af serien 'Fra bjerget til byen' - en forskningsformidlende serie om Århus, skrevet af humanistiske forskere fra Aarhus Universitet. Tidligere er udkommet: 'Kulturliv i Århus' 2005; 'Århus i Verden' 2006 og 'Det skjulte Århus 2008'.
Ikke blot byens egne indbygger, og de, der bor i de nærmeste byer, men stort set alle danskere, har altid været optaget af byen Århus. Et typisk eksempel er Kim Fabers artikel http://politiken.dk/kultur/article966681.ece i Politikens kultursektion, 8. maj 2010: "Kunstdirektør: 'Århus har storhedsvanvid'", som den af en eller anden grund hedder på nettet. I avisen hedder den 'Hvidt chok i Århus', fordi den tager sit udgangspunkt i AGF's nedrykning fra Superligaen - men ellers kommer rundt om mangt og meget i derouten, som den ses, i Århus i de senere år. I artiklen siger Uffe Elbæk, grundlæggeren af Kaospilotuddannelsen, at han besidder en stor kærlighed til Århus. Han mener byen har et stort potentiale, som ikke altid bliver udnyttet - og at en af Århus store udfordringer er at fortælle de gode historier om byen.
Vi kender alle de uelskværdige og ikke sjældent temmelig platte Århushistorier - og for dem, der har glemt dem, men føler trang til at få dem genopfrisket, er det blot at søge på Århushistorier på nettet.
Men der findes mange andre, spændende historier, hvor Århus og århusianerne er omdrejningspunktet, og hvor "verdens mindste storby" får nye og andre betydninger. I denne bog, som med et skævt smil også kaldes 'Århushistorier' spinder femten skribenter fra Nordisk Institut ved Aarhus Universitet en rød tråd gennem instituttets fagområder, ved at fortælle ikke blot om de kendte Århushistorier, men også nogle mindre kendte historier om og fra byen. Her er historien om århusiansk talesprog og om Århus' indtog i den danske litteraturhistorie. Her berettes om Steffen Brandts strandparkeringer, om Elisabeth Egholms krimier, Svend Åge Madsens og Tage Skou-Hansens romaner, Peter Laugesens kragetæer, om de gamle runesten med byens første indskrifter, om snurrige gadenavne og om aktuelle kulturmøder i Århus V. Man kan mærke forfatternes fælles interesse for - og glæde over fortællinger i bred forstand.
De mangeartede forbindelser mellem stedet, sproget og fortællingerne er det gennemgående motiv i alle kapitlerne. 'Derfor', siger redaktørerne i deres forord, 'hedder bogen 'Århushistorier'. Byen viser sig i skrift og tale, litteratur, tv, film og sangtekster, og de mange forskellige forbindelser mellem sted, sprog og fortællinger er det gennemgående motiv i bogen.'
Bogen er opdelt i tre sektioner. I den første 'Fortællinger fra byen' er vægten lagt på først og fremmest digterne, men også de Århushistorier, som titlen spiller på, er en del af beretningerne. Der opstilles endog en metode til at måle, hvilke af Århushistorierne, der er de mest vittige - og metoden testes endda.
I bogens anden sektion 'Århusiansk' fokuseres på sproget. Der behandles både århusiansk talesprog, runesten, gade- og butiksnavne. Desuden er der artikler om forfattere, der i særlig grad forbindes med århusiansk.
'Vestbyen og verden' hedder tredje sektion, som fokuserer på en specifik lokalitet. Kapitlerne viser, at århusiansk identitet i sig selv er en blandet størrelse. Århus er i sig selv både centrum og periferi. Som redaktørerne skriver, kan historierne om det århusianske ses som en del af en stadig forhandling mellem det lokale, det nationale og det globale.
Indholdet
Alle forfatterne er tilknyttet Nordisk Institut, Aarhus Universitet
Fortællinger fra byen
Århus i dansk litteraturhistorie
Af dr.phil. Per Stounbjerg, institutleder
Den fantastiske by. En citatmosaik med Madsen og co.
Af cand.mag. Rikke Andersen Kraglund, ph.d.-stipendiat
Århuskrimier
Af lektor, cand.phil. Jens Cramer (1940-2008)
og Finn Madsen, overbibliotekar emer., forlagskonsulent con amore
Fransk teori i eksil på Nordisk i Århus
Af lektor, dr.phil. Hans Hauge
Kan århushistorier få sure smileyer?
Af professor, dr.phil. Ole Togeby
Århusiansk
Århusiansk - byen sprog før og nu
Af videnskabelig medarbejder, redaktør, cand.mag. Torben Arboe
og adjunkt, cand.phil. (drs.) Inger Schoonderbeek Hansen, ph.d.
Runetekster i en mundtlig kultur. Århus i vikingetid og middelalder
Af adjunkt, cand.mag. Pernille Hermann, ph.d.
Århushistorier i gadenavne
Af lektor, emer., cand.mag. Mette Kunøe
Jeg holder fast i sproget. Interview med Nils Malmros
Af lektor, cand.phil. Bodil Marie Stavning Thomsen, ph.d.
Mellem Århus og månen.
Om en art hjemmebane i Steffen Brandts TV-2-tekster
Af journalist, cand.mag. Marie Louise Gammelgaard,
gæstelærer i sprog, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Sære butiksnavne i Århus
Af lektor, dr.phil. Henrik Jørgensen
Vestbyen og verden
Taler de århusiansk i Gellerup?
Af cand.mag. Mette Vedgaard Christensen, underviser på Lærerhøjskolen
8210 set oppefra
Af lektor, cand.mag. Britta Timm Knudsen, ph.d.
Hybrider og wannabes
Af mag.art. Carsten Stage, ph.d.-stipendiat
Hvor kragetæerne begynder. Peter Laugesen i Brabrand
Af forsker, postdoc., cand.mag. Stefan Kjerkegaard
Litteratur
Om forfatterne
Efterord
Hvad synes du?
Om redaktørerne
Simon Borchmann (1968-) er adjunkt ved Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Han er cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur og Filosofi fra Aarhus Universitet 1998 og dr.phil. fra Roskilde Universitetscenter 2005.
Stefan Iversen (1973-) er post.doc. ved Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Han er cand.mag. 1998 og ph.d. fra Nordisk Institut 2008. I 2009 var han en af modtagerne af Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d-priser.
Mette Kunøe (1937-) er lektor emer. Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Hun er cand.mag. fra Aarhus Universitet 1964 og har været dansk lektor ved universiteterne i Bonn og Köln.
Per Stounbjerg (1956-) er institutleder og lektor ved Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Han er cand.phil. 1982 og dr.phil. 2005 fra Aarhus Universitet.
En by med og af fortællinger
'Århushistorier' er et litterært portræt af en mangfoldig, forunderlig og inspirerende by - en jysk wannabe storby og en forstad til den store verden. En by med og af fortællinger - af mange arter, men empatiske og med til at udvide alle læseres verdensbillede - og det positive billede af byen Århus.
Og for nu at være med til at fortælle de gode historier om Århus - om end af en anden art end bogens - er her en beretning fra dknyt.dk http://dknyt.dk/sider/artikel.php?id=49507. Den handler om, at Århus' første byvindmølle nu snurrer Midt i byen, på taget af Ingeniørhøjskolen, står den og producerer energirigtig strøm uden den mindste brummen. Ingeniørerne vil have flere møller på byens tage og dokumenterer, at det kan betale sig. Nu skal kommunen i gang med at vurdere, om de små byvindmøller skal tillades og indgå som en del af byens ambitiøse klimaplan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.