
Af Morten Uhrenholdt
FOLKETINGET: Statsministeren indledte sin åbningstale i Folketinget i dag lidt over 12 med at tale om behovet for vækst efter den økonomiske krise - en vækst, der skal skabes i det private erhvervsliv.
- Danmarks mange mindre virksomheder skal have optimale muligheder for at realisere gode ideer. Derfor arbejder vi - sammen med pensionssektoren - på en kapitalindsprøjtning på adskillige milliarder kroner, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Og så vendte han sig mod en af talens hovedpunkter - folkeskolen. For det er her, Danmarks fremtid ligger.
- Vi skal skabe vækst ved at blive dygtigere.
Og vi skal starte der, hvor lærdommens frø bliver sået: Folkeskolen.
- Danmark har en god folkeskole, og den er blevet bedre. I dag læser børn lige så godt i tredje klasse, som de før gjorde i fjerde klasse. Og born i fjerde klasse er lige så gode til matematik og naturfag, som de før var i femte klasse.
- Men vi skal stræbe endnu højere. En af verdens dyreste folkeskoler skal blive en af verdens bedste. Vi skal have tånhøje ambitioner. Derfor har regeringen sat syv markante mål for fremtidens folkeskole. Syv mål, som skal sikre, at de elever, der her i sommer er begyndt i skolen, er i top fem i verden, når de går ud af skolen.
- Alle børn skal kunne læse ved udgangen af anden klasse.
Det, eleverne nu kan i niende klasse, skal de fremover kunne i ottende klasse. Færre elever skal i specialklasser og på specialskoler.
Også lærerne, der i sidste uge var i åbent slagsmål med regeringen om regeringens 7 mål for folkeskolen, fik et ord med på vejen af Lars Løkke Rasmussen:
- Fremtidens lærere skal rekrutteres blandt de bedste studerende. Undervisningen skal baseres på viden, ikke på vane. Elever, forrældre og skolebestyrelser skal i højere grad være med til at udvikle folkeskolen.
Også de omstridte test i folkeskolen, som lærerne ikke mener skal offentliggøres, nævnte statsministeren:
- Klare mål og åbenhed om resultater skal mindske behovet for at styre i detaljen.
- Og hvordan når vi så de mål? Regeringen vil præsentere et samlet folkeskoleudspil til november. Et centralt element bliver at styrke skolestarten. Vi i vil give de yngste en skoledag fra 8 til 14. En seks timers skoledag. Seks timer med undervisning, fysisk aktivitet, kreativitet og lektielæsning. En tryg og sammenhængende dag, så børnene får den bedst mulige start på skolegangen.
- Men en ny og bedre folkeskole er ikke gratis. Det kæver prioritering. Lad mig derfor være helt konkret. Regeringen vil afskaffe SU'en til hjemmeboende unge på ungdomsuddannelserne, de såkaldte 'cafépenge'. De penge skal vi i stedet bruge på folkeskolen.
- En god skole frem for cafépenge, sluttede Lars Løkke Rasmussen denne del af talen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.