For det første er der ikke læger nok til at realisere sundhedsreformen, for det andet giver den ikke klart svar på finansieringsmodellen, og for det tredje bliver det sværere for borgere at gennemskue, hvem der har ansvaret for hvad.
Sådan lyder nogle af de mange blandede reaktioner, der er kommet oven på regeringens sundhedsudspil, som blev præsenteret tidligere i dag.
- Vi kan ikke ud af regeringens oplæg se, om finansieringen er tilstrækkelig både nu og fremadrettet. Vi ser ind i en meget nær fremtid med en stor vækst i udgifterne på sundhedsområdet, så det er ikke bare et spørgsmål om at sikre finansiering her og nu, det er lige så vigtigt at forholde sig til det stærkt stigende udgiftspres, siger KL's formand Jacob Bundsgaard (S).
Formanden for regionerne, der ifølge regeringen skal omstruktureres til fem sundhedsforvaltninger, mener, at det i højere grad bliver et 'embedsmandsstyre og bestyrelsesstyre, der kommer til at diktere virkeligheden for borgerne':
- Det vil jeg gerne advare mod. Jeg tror på folkestyret. Det er en indviklet konstruktion med mange niveauer. Det bliver sværere for borgerne at gennemskue, hvem der egentlig har ansvaret for hvad. Og hvem de skal henvende sig til, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
For få læger
Regeringen lægger op til at uddanne 100 flere læger og 2.000 flere sygeplejersker som modsvar til de 1.000, Socialdemokratiet går til valg på. Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) mener, at det er 'utopi at lægge flere opgaver over på lægerne'. Københavns Kommune har ikke nok læger til at realisere reformen, og det tager seks år at uddanne sig og efterfølgende fem for at specialisere sig, lyder det fra hende.
- Vi har mere eller mindre konstant lukket for tilgang hos vores 330 praktiserende læger, og vi må henvise til regionsklinikkerne. Lægerne kan ikke tage flere opgaver, og det er lige netop det regeringen vil give dem, når målet er 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025, siger hun.
Både læger og sygeplejerskers faglige organisationer er enige i regeringens ambitioner om at styrke det nære sundhedsvæsen, men:
- Det er meget omkostningsfuldt og vil tage år at få til at fungere, siger formanden for lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.
- Jeg har en bekymring over hele det strukturelle i udspillet, men det har vi simpelthen ikke fået gennemgået endnu. Der er mange nye strukturer, udvalg og bestyrelser, og der skal vi have undersøgt, hvad det går ud på, lyder det fra Christian Freitag, formand for PLO, de praktiserende lægers organisation. Han er dog tilfreds med, at regeringen vil opslå 100 stillinger inden for almen medicin.
eo
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.