Landets seks største byer er klar til at tage ansvaret for behandlingen af en stor del af de borgere, der hidtil har været henvist til indlæggelse på hospitalerne. Det er den samlede melding fra byernes borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd på sundhedsområdet, der i går mødtes på Københavns Rådhus for at udvikle det nære sundhedsvæsen.
Det er først og fremmest det voksende antal kronisk syge og ældre medicinske patienter, som politikerne fra de såkaldte 6-byer nu er klar til at tage et endnu større ansvar for. De ældre over 65 år tegner sig for over halvdelen af alle indlæggelser på hospitalernes medicinske afdelinger, og antallet af kronisk syge vokser desværre hastigt.
Erfaringer fra flere af de store byer viser, at man kan hjælpe netop disse grupper bedre og billigere i kommunalt regi. Og mange indlæggelser kan undgås med nytænkning og en målrettet indsats i kommunerne, viser evalueringer af de kommunale tiltag. Det giver først og fremmest en gevinst for borgerne, og samtidig kan det afhjælpe problemerne med overbelægning på sygehusene.
De seks store bykommuner - København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers - vil gå foran med at udvikle det nære sundhedsvæsen, der skal supplere de stadig færre og mere specialiserede hospitaler. Byerne har siden 2007 udviklet megen ekspertise i forhold til at opspore sygdomme tidligt og forebygge indlæggelser og sygdomsforværring.
På baggrund af erfaringerne er 6-byerne nu klar til at udbygge en række borgernære tilbud på sundhedsområdet. Hjertesyge, diabetikere og folk med rygerlunger kan eksempelvis få hjælp til at leve et bedre liv med deres sygdom på forebyggelsescentre.
Og ældre med ukomplicerede lidelser som forstoppelse, væsketab og blærebetændelse skal kunne henvises til særligt oprettede akutplejepladser og få en bedre og mere skånsom behandling end på et hospital. Det er både en gevinst for borgerne og samfundsøkonomien.
De seks kommuner beder ikke om flere penge til at gå forrest i udbygningen af det nære sundhedsvæsen. Til gengæld er byernes bøn til Christiansborg, at landspolitikerne sikrer, at kommunerne får del i de økonomiske gevinster, som indsatsen giver. I dag kan det være en direkte økonomisk byrde for kommunerne at forebygge indlæggelser af de kronisk syge og de ældre.
På mødet deltog:
- Ninna Thomsen (SF), sundhedsborgmester, København
- Dorthe Lausten (SF), rådmand, Århus
- Thomas Kastrup-Larsen (S), rådmand, Aalborg
- Jane Jegind (V) rådmand, Odense
- Henning Ravn (V) udvalgsformand, Esbjerg
- Aage Stenz (S), udvalgsformand, Randers
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.