Der er lyst og mod til at udfordre traditioner og madvaner i idrætshallerne.
- Vi har fa?et sat et stærkt hold af idrætsfaciliteter, der vil skabe resultater til forfølgelse. I projektet har vi ikke en abracadabra-opskrift, men derimod en masse kompetencer, som nu for første gang bringes i samspil og møder virkeligheden i idrætslivet, siger projektleder Anders Seneca.
Bag projektet sta?r Nordea-fonden, DGI-huse og haller, Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Madhus og Halinspektørforeningen.
De fem såkaldte fyrta?rne fa?r hver et tilskud pa? 250.000 kr. og skal selv afsætte et tilsvarende beløb. De skal ga? hele vejen og vise, at det kan lade sig gøre at tjene penge pa? sund og velsmagende mad. For frontløberhallerne gælder det, at der lokalt skal afsættes minimum 60.000 kr. til at støtte op om en sundere madkultur. Efter udvælgelsen skal der nu udarbejdes lokale planer for det konkrete arbejde med sundere mad, herunder uddannelse af personale og indretning af køkken og cafe, ligesom der skal nedsættes lokale følgegrupper.
30 kommuner søgte
Den 1. juni var der ansøgningsfrist for de haller og kommuner, der ønskede at blive en del af projektet. Og interessen har været overvældende. 14 idrætsfaciliteter søgte om at blive fyrta?rne, mens 31 gerne ville være frontløbere. Ansøgningerne kom fra 30 forskellige kommuner.
- Dagsordnen fænger i idrætsverdenen, og opbakningen har været massiv. Ba?de de kommunale forvaltninger og politikerne har klart signaleret, at de bakker op om projektet og er klar til at sætte handling bag alle de flotte ord, siger Anders Seneca.
Han pa?peger, at der bag de mange ansøgninger ligger en erkendelse af, at en indsats er nødvendig. Men hverken kommuner, haller eller foreninger aner, hvordan man fa?r knækket koden.
Udfordring
Ifølge Anders Seneca har det været en stor udfordring at udvælge de 30 haller. Projektets rekrutteringsudvalg har lagt vægt pa? at fa? en bred gruppe af samarbejdspartnere, sa? der kan gøres bredtfavnende erfaringer.
- Det er haller, der brænder for at komme i gang og skabe reelle forandringer. Ansøgerne er klar over, at de ma? udvikle sig pa? dette omra?de, men udfordringen er stor, og kun gennem en helhjertet indsats kan vi skabe forandringer, siger projektleder Anders Seneca.
Projekt Sundere mad i idrætslivet gennemføres af DGI-huse og haller, Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Madhus og Halinspektørforeningen. Nordea-fonden har støttet projektet med 5,34 mio.kr.
I alt skydes der 10,4 mio. kr. i projektet, der gennem tre a?r skal skabe en sund, attraktiv og tidssvarende madkultur i idrætslivet. Ma?let er, at der om tre a?r skal arbejdes systematisk med sundere mad i op 75 idrætsfaciliteter.
Fyrta?rnene er:
- Gigantium, Aalborg
- Vorbasse Fritidscenter, Billund
- Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg
- Albertslund Stadion Cafe?, Albertslund
- Grøndal Centret, København
Frontløberhaller:
Frontløberhallerne skal vise, at det er muligt at overvinde de typiske barrierer for sund mad i idrætslivet. Frontløberne deltager i udvalgte dele af det nye koncept. De ra?dgives om cafe?- indretning, og de ansatte og frivillige tilbydes undervisning i ernæring og det nye koncept.
Nordjylland:
- Arena Nord, Frederikshavn
- Hjallerup Idrætscenter, Brønderslev
- Jetsmark Idrætscenter, Jammerbugt
Midtjylland:
- Bjerringbro Idrætspark, Viborg
- Østfjendshallen, Viborg
- Auning kultur- og fritidscenter, Norddjurs
- Skødstrup Idræts- og Kulturcenter, A?rhus
- Thyborøn Idrætscenter, Lemvig
Syddanmark/Fyn:
- Smidstruphallen, Vejle
- Rødding Centret, Vejen
- Brørup Hallerne, Vejen
- Billund Idrætscenter, Billund
- Hodde-Tistrup Hallen, Varde
- Grænsehallerne, Aabenraa
- Midtfyns Fritidscenter, Faaborg-Midtfyn
- Højbyhallen, Odense
Sjælland:
- Sørbyhallen, Slagelse
- Herlufsholm Idrætscenter, Næstved
- Herlufmagle-Hallen, Næstved
- Køge Svømmeland, Køge
- HBK Hallen, Roskilde
Region Hovedstaden/Bornholm:
- Lillerødhallerne, Allerød
- Birkerød Idrætscenter,
- Rudersdal Rundforbi Idrætsanlæg,
- Rudersdal Aakirkeby-Hallerne, Bornholm
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.