
Særloven, der bl.a. giver ukrainske krigsflygtninge opholds- og arbejdstilladelse, er onsdag aften lidt efter klokken 18 blevet vedtaget efter en hastebehandling i Folketinget.
Regeringens støttepartier stemte for forslaget på trods af stor utilfredshed med, at loven i høj grad bliver finansieret med penge fra udviklingsbistanden. Særloven koster 2,2 milliarder kroner i 2022, og over 2 milliarder er taget fra udviklingsbistanden, der bliver givet til verdens fattigste.
Kun partiet Frie Grønne stemte imod, mens Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet stemte hverken for eller imod.
Før vedtagelsen havde cirka 3000 ukrainere frem til onsdag omkring klokken 12 bestilt tid hos Udlændingestyrelsens Borgerservice til at indgive ansøgning om opholdstilladelse efter særlovens regler. Det oplyser Udlændingestyrelsen.
Loven skal sikre, at ukrainere hurtigt kan få et sted at bo og komme ud på arbejdsmarkedet, sikrer også, at deres børn kan komme i daginstitution og skole.
Søgning om ophold via ny portal
Søgning om opholdstilladelse efter særloven sker via Udlændingestyrelsens portal nyidanmark.dk. For at søge skal man bestille tid til et møde i Udlændingestyrelsens Borgerservice.
Her indgiver man sin udfyldte ansøgning sammen med sine identitetspapirer og øvrige relevante dokumenter. Man får samtidig taget biometri (ansigtsfoto og fingeraftryk). Efterfølgende får man at vide, om ansøgningen bliver godkendt.
Antallet af ukrainere, der har søgt ophold efter særloven, er næsten det dobbelte af antallet, der siden krigens begyndelse har søgt asyl.
Færre har søgt asyl
Data fra Udlændingestyrelsen viser, at der fra 24. februar til og med 15. marts er 1733 ukrainere, der har søgt asyl i Danmark. Regeringen regner med at tage imod op mod 20.000 ukrainske flygtninge, men der er usikkerhed om tallet.
Ukraine og Danmark har en aftale om visumfrihed, hvis ukrainerne kommer til Danmark med et biometrisk pas. Det er et pas, der lagrer fingeraftryk på en chip i passet. Dermed kan ukrainere med pas rejse frit ind i Danmark i 90 dage, uden at de behøver at søge asyl.
Der kan derfor opholde sig flere ukrainere i Danmark, som ikke har søgt asyl, men som har planer om at indgive en ansøgning om opholdstilladelse.
Særloven træder i kraft torsdag.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.