Andelen af kommunale opgaver, som bliver løst af private virksomheder, sætter ny rekord. Det viser beregninger foretaget af DI på baggrund af kommunernes regnskaber, der i dag er blevet offentliggjort af Danmarks Statistik.
Der tale om en samlet stigning i det offentlig-private samarbejde på 0,3 procentpoint.
Det svarer til 927,5 mio. kr. i yderligere opgaver til virksomhederne.
- Hvis vi skal løse kommunernes udfordringer, er et stærkere offentlig-privat samarbejde helt afgørende. I DI ser vi derfor positivt på udviklingen, men vi er stadig langt fra målet. Potentialet for mere samarbejde er fortsat kæmpestort, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.
Privat Leverandør Indikator (PLI) lød i 2024 på 28 pct. sammenlignet med 27,7 pct. i 2023
Store kommunale forskelle
Der er dog store forskelle mellem kommunerne, hvilket ærgrer Dansk Industri.
- Selvom vi ser en samlet positiv udvikling, er der markante forskelle på inddragelsen af private leverandører kommunerne imellem – og på nogle områder ser vi også tilbagegang. Det vidner om, at vi er langt fra at være i mål, siger Jakob Scharff.
DI’s beregninger viser, at 19 kommuner konkurrenceudsætter mindre end hver fjerde udbudsegnede opgave, mens 11 kommuner ligger på mere end en tredjedel.
- Forskellene viser, at kommunerne har rig mulighed for at søge inspiration hos hinanden. Med de udfordringer vi står overfor i den offentlige sektor, er det altafgørende, at vi får udbredt de gode eksempler på, at offentlig-privat samarbejde kan frigive økonomi og arbejdskraft, løfte kvaliteten eller mindske klima- og miljøbelastningen
DI opfordrer derfor byrådskandidater landet over til at sætte fokus på et stærkere offentlig-privat samarbejde i forbindelse med kommunalvalget senere på året.
- Hvis man fx gerne vil sikre, at borgerne altid har frit valg i den borgernære velfærd, så kræver det, at de kommende kommunalbestyrelser sætter en klar politisk retning og aktivt inviterer private aktører til at bidrage – fx i form af flere privatdrevne plejehjem, siger Jakob Scharff.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.