
Op mod 30.000 ukrainere på flugt er kommet til Danmark efter den russiske invasion af Ukraine. Det oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde fredag. Der er samtidig forventning om, at 35.000 til 40.000 vil være kommet til landet efter påske, lød det.
En stor udfordring med at finde indkvartering til de mange tusind ukrainere ligger dermed forude for kommunerne. Og adskillige af dem har allerede problemer med at finde de fornødne boliger.
- Flere kommuner har oplevet allerede nu, at det bliver svært at forestille sig at tage imod mange flere ukrainere, sagde Mattias Tesfaye.
Derfor bliver det nødvendigt at tage alternative boliger i brug. Ifølge regeringen vil nedlagte plejehjem, skoler og hospitaler komme i spil.
Det billede kan man genkende i Københavns Kommune. Her har man ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) ramt loftet for, hvor mange ukrainere man kan huse.
- Vi har et nedlagt plejehjem, som vi kan tage i brug inden længe. Men ellers er vi løbet tør for indkvarteringsmuligheder, siger han.
Københavns Kommune har indtil videre indkvarteret 1.020 ukrainere.
Udsatte boligområder skal i brug
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) understregede også på pressemødet nødvendigheden af at se på alle løsninger.
- Vi bliver nødt til at bruge alle muligheder for at løse de udfordringer, der er, sagde han.
700 ledige boliger er ifølge Dybvad Bek placeret i udsatte boligområder. Som reglerne er nu, er det ikke muligt at indkvartere ukrainere i udsatte boligområder, der er omfattet af loven om parallelsamfund. Derfor foreslår han en ændring af loven, så disse boliger må benyttes. Hvis altså den enkelte kommune vurderer, at det er nødvendigt.
I Aarhus Kommune håber man, at det ikke bliver nødvendigt at huse ukrainere i disse bebyggelser. Men det kommer helt an på, hvor mange kommunen skal indlogere.
- I vores almene boligsektor ønsker vi ikke, at ukrainere kommer ud i de udsatte boliger, siger Anders Winnerskjold (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.
- Det kan være, at det bliver nødvendigt på et tidspunkt, afhængig af hvor mange der kommer. Men i første omgang er det ikke vores mål, tilføjer han.
Revision af fordelingsnøgle
353 ukrainske flygtninge er officielt registreret ankommet til Aarhus. På rådhuset vurderer man dog, at cirka 1.000 ukrainere er kommet til byen.
På pressemødet fortalte Mattias Tesfaye, at regeringen vil ændre fordelingsnøglen, så kommuner med flest indbyggere skal modtage flest flygtninge.
- Jeg synes i længden, det er uholdbart, at nogle kommuner får meget få, mens andre skal tage en relativt større del.
- Der må vi kunne stille de samme forventninger til Vestegnens velfærdsinstitutioner (den københavnske vestegn, red.) som til dem, der er i Vestjylland, sagde han.
Rusland invaderede Ukraine 24. februar. Siden er det estimeret, at fire millioner ukrainere er flygtet ud af Ukraine.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.