VIBORG: 30 af 31 medlemmer af Viborg Byråd står bag budgetaftalen for 2022, der netop er faldet på plads. Samme opskrift som sidste år og de fleste foregående år, idet Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative, SF og Dansk Folkeparti troligt er med, mens Enhedslisten skiftevis er med og, som i år, står udenfor.
Budgetaftalen har haft et godt udgangspunkt, konstaterer den selv. Robust økonomi, høj beskæftigelse, faldende udgifter til overførselsindkomster, stort salg af byggegrunde. Oveni har udligningsreformen "rettet op på skævheder i den gamle ordning", konstateres det.
"De to væsentligste økonomiske udfordringer, som byrådet står overfor, er dels en stigning på 20 mio. kr. på socialområdet til borgere med mere komplekse behov – dels 40 mio. kr. til familieområdet, hvor der er et stigende antal børn og unge, som har behov for støtte", hedder det i aftalen, som umiddelbart anviser løsningen: At de nævnte beløb tilføres de to områder. Familieområdet får 40 mio. kr. i 2022, 30 mio. kr. i 2023 og 25 mio. kr. årligt i hvert af årene 2024 og 2025, og socialområdet får 20 mio. kr. årligt i budgetåret og hver af overslagsårene.
Den demografiske udvikling betyder desuden tilførsel af 14,5 mio. kr. årligt til ældreområdet, mens der beskæres i alt omkring 20 mio. kr. på en én pct.'s besparelse på administrationen og andre tiltag, blandt andet "gevinst-realisering ved læring af corona-erfaringer", som det hedder i teksten.
På anlægssiden opereres der med 1,7 mia. kr. fordelt over budgetåret og overslagsårene, som dog for 2023's og 2024's vedkommende "væsentligt overskrider bruttoanlægsrammen". Et problem, hvis løsning er udskudt til næste budget. 2022-budgettet første- og andenbehandles i byrådet henholdsvis 15. september og 6. oktober.
Se budgetaftalen og tilhørede økonomisk overblik samt anlægsbudget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.