dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Industriel kulturarv bevares af to kommuner i fællesskab
Raadvad ligger på grænsen mellem de to kommuner.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Industriel kulturarv bevares af to kommuner i fællesskab

Rudersdal og Lyngby-Taarbæk laver fælles lokalplan for Raadvad ved Mølleåen, "industriens vugge".
11. FEB 2021 11.25

RUDERSDAL / LYNGBY-TAARBÆK: Det industrielle kulturmiljø Raadvad ved Mølleåen og Jægersborg Dyrehave bliver nu yderligere sikret for fremtiden. Rudersdal og Lyngby-Taarbæk kommuner vil udarbejde en lokalplan, der skal sikre, at området fortsat anvendes med respekt for miljøets unikke værdier, oplyser Rudersdal.

Raadvad kaldes af blandt andre Kulturarvsstyrelsen for den danske industris vugge, fordi man allerede i 1600-tallet byggede anlæg, der kunne udnytte Mølleåens kraft til produktion.

Stedets blanding af værksteder, boliger og rekreative formål er fælles ejendom mellem de to kommuner. Boligdelen og værksteder, Center for Bygningsbevaring og Raadvad Vandrehjem ligger i Lyngby-Taarbæk, mens smedjeværkstederne, Naturskolen og Raadvad Kro ligger i Rudersdal.

De to kommuner har tidligere samarbejdet med Kulturarvsstyrelsen og Center for Bygningsbevaring om at registrere hele Mølleå-strækningen med ni møller og tilknyttede bygninger og arealer ud fra en kulturhistorisk, arkitektonisk og landskabsmæssig vinkel.

- Raadvad er et enestående sted med helt særlige kulturelle og industrihistoriske værdier, som skal sikres for eftertiden. Det er jeg glad for, at vi nu gør med den nye, fælles lokalplan, siger Anne Christiansen (Lokallisten), formand for Byplanudvalget i Rudersdal.

Bevaringsværdige bygninger og haver

I forhold til den nuværende lokalplan er området udvidet lidt, og der lægges et ekstra lag på de eksisterende fredninger, idet der udpeges bevaringsværdige bygninger og haveanlæg.

Samtidig sikres de store matrikler med fælles adgangs- og parkeringsforhold, som kendetegner området. Desuden sættes en maks. størrelse på 200 kvm for de værksteder til håndværk, kunsthåndværk, naturskole, formidlingsfunktioner samt undervisnings- og udflugtsformål, som kan etableres i den centrale del af Raadvad.

Derudover fastsættes det, at hovedadgangsvejen "Raadvad" skal bevares i sin overordnede udformning og udtryk.

De to kommuner håber at have et udkast til lokalplan klar til sommer.

ak