Embedsmænd i Udlændingestyrelsen havde en klar mistanke om, at det var ulovligt, når de i en pressemeddelelse i 2016 blev bedt om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Det sagde daværende fungerende souschef i styrelsen Kristina Rosado, da hun torsdag blev afhørt i Instrukskommissionen.
Derfor bad de om yderligere retningslinjer, men gik i gang med at orientere om, at alle par skulle adskilles jævnfør en pressemeddelelse, som ikke indeholdt undtagelser.
- Vi har en forventning om, at der må komme noget mere. Det er jo ikke sådan, at man kommunikerer med sin styrelse gennem pressen. De meget grundige juridiske overvejelser bliver ikke foretaget på det tidspunkt, men der er en generel undren over en så kategorisk udmelding, sagde Kristina Rosado, der ikke er uddannet jurist.
Hun husker, at hun efterfølgende fik et opkald fra en indkvarteringsoperatør, der skulle adskille par, som afviste at ville adskille dem. Styrelsen udvalgte senere fem par, som den fandt problematisk at adskille, og bad ministeriet tage stilling til dem.
'Gem alt på skrift'
Kristina Rosado opfordrede derefter sin chef til at gemme al kommunikation med ministeriet på skrift, fordi det tidligt gik op for hende, at ministeriet efter hendes udlægning opførte sig problematisk. Styrelsens daværende vicedirektør Lene Vejrum afviste dog Kristina Rosados opfordring, fordi hun ikke ville eskalere konflikten.
- Det var en lidt løs samtale, hvor jeg sagde, at det her er en meget vanskelig sag, så jeg tror, vi gør klogt i at køre alt skriftligt i denne sag. Men hun sagde nej, for så eskalerer vi bare konflikten med departementet, sagde Kristina Rosado under afhøringen.
Hun husker, at Lene Vejrum fik flere opkald fra ministeriet, som pressede på for, at parrene blev adskilt, og at det skulle gå hurtigt. Flere embedsmænd og interne mails fra dengang peger på, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blev advaret om, at det efter deres vurdering var ulovligt at adskille alle par uden undtagelser.
Støjberg pressede på for at fjerne afsnit fra pressemeddelelsen om, at der kunne være undtagelser. Hun har fremhævet, at hun efter eget udsagn har godkendt et notat, som var udarbejdet af embedsmænd og indeholdt undtagelser. Hun har fremhævet det som 'helt centralt', fordi det viser, at hun har handlet korrekt, mener hun. Men styrelsens embedsmænd har ikke tillagt det nogen værdi, fordi pressemeddelelsen overhalede notatet.
- Vi havde en forventning om, at der kom retningslinjer efter den 10. februar, hvor der var mulighed for undtagelser. Men det gjorde der ikke. Jeg tror ikke, at nogen har skænket notatet mange tanker efterfølgende. Det blev overhalet af den instruks, vi fik, siger Kristina Rosado.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.